Rengøring med natron (natrium bikarbonat): Sådan gør du!

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

Natron (eller natriumbikarbonat) er et billigt, miljøvenligt, sikkert og ultra effektivt alternativ til diverse kemiske og parfumerede rengøringsmidler. Faktisk kan natron erstatte mange almindelige rengøringsprodukter! Natriumbikarbonat har nemlig en mild slibende effekt, er desinficerende og fjerner dårlig lugt. 

Her kan du læse alle vores tips til effektiv rengøring med natron.

Hvad er natriumbikarbonat (natron)?  

Natron, også kaldet natriumbikarbonat, er et salt af kulsyre. Traditionelt set bruges natriumbikarbonat som hævemiddel ved bagning ligesom bagepulver, hvor forskellen imellem de to er, at bagepulver er en blanding af natron og en syre. Men udover at være et hævemiddel er natron også genialt til en masse rengøringsopgaver.

Er 'baking soda' og bikarbonat det samme som natron?

Natron kaldes både natriumbikarbonat, bikarbonat og natriumhydrogencarbonat - og det er altså det samme produkt. På engelsk kaldes natron for baking soda, så det er altså natron, der tales om, hvis du støder på den betegnelse i engelske eller amerikanske opskrifter.

Natron til rengøring: Her er vores bedste tips 

Rengøring med natron (natriumbikarbonat)Lysning af hvide tekstiler med natron 

Vi elsker at vaske vores tøj og andre tekstiler med sæbebær, som er et helt naturligt alternativ til almindeligt vaskemiddel. Det er en skånsom, miljøvenlig og effektiv måde at vaske på, som samtidig er mild ved tekstilerne og i sidste ende vores hud. 

Sæbebær er skånsomme, fordi de kun indeholder sæbestoffer (saponiner) og ingen enzymer, blegemidler og andre potentielt lokalirriterende og skrappe kemikalier. Da sæbebær er så naturlige og skånsomme, bleger de til gengæld heller ikke lyse tekstiler på samme måde, som man måske er vant til fra almindeligt vaskemiddel til hvidvask. 

Hvis du ønsker at friske dine hvide tekstiler op, er vores natriumbikarbonat en genial og skånsom måde at gøre det på. Tilsæt blot ½ dl til vaskemiddelskuffen og vask som normalt. OBS: bør ikke bruges til sarte materialer som uld og silke.

Rengøring af vaskemaskine med natron og eddike 

Fyld ½ dl natriumbicarbonat i din vaskemiddelskuffe og tilsæt 1 dl klar husholdningseddike i vasketromlen. Vask ved 90+ grader eller et maskinrens-program. Har du hvide tekstiler som håndklæder og sengetøj, der kan holde til varmen, kan du vaske dem med - så bliver de lysnet. Lad altid vaskemaskinens låge og skuffe stå på klem, når den ikke er i brug, for at undgå lugtgener.

Læs mere om rengøring af lugtende vaskemaskiner her. 

Rens af stoppet afløb med natron og eddike

Det er super let at løsne skidt og fedt i et stoppet afløb i med lidt natron og eddike. Drys bare 1 dl natron direkte i afløbet. Derefter koger du 2 dl husholdningseddike - evt. sammen med 2 dl vand - hælder det i afløbet og lader det trække i en times tid. Skyl efter med ca. en liter kogende vand.

Det tager både skidt og lugt i afløbet. Men alt efter hvor stoppet afløbet er, skal der måske også en svupper til, hvis den er helt helt gal. 

Bruger du klar lagereddike frem for husholdningseddike, skal den ikke fortyndes men bare koges. Det er fordi vores husholdningseddike fra Care by Nature er 10% eddikesyre beregnet til rengøring, at vi tynder den med vand.

Forstærk dine rengøringsmidler 

Hvis dine rengøringsmidler ikke er stærke nok, kan du tilføje lidt natron. Natron har nemlig en slibende effekt, som er rigtig godt til at skrubbe særligt genstridigt snavs og skidt af. Selv milde rengøringsmidler eller sågar blot almindeligt opvaskemiddel kan blive super effektivt til rengøring med lidt bikarbonat.  

Rens af opvaskemaskine 

Natron er perfekt til at rengøre opvaskemaskinen, fjerne dårlig lugt og undgå kalkpletter på dit service. Fyld blot 1 dl natron i bunden af din opvaskemaskine og kør et vaskeprogram. Husk at rense filteret i samme omgang. 

Natron til rengøring af badeværelset 

Natron har en mild skrubeffekt, som gør det til en effektiv allieret i badeværelsesrengøringen. Dup en fugtig svamp i natriumbicarbonat - f.eks. drysset ud på en tallerken - og skrub de overflader, som du ønsker at rengøre. Det kan være håndvaske (keramik og rustfrit stål), fliser, fuger eller badekar. Skyl af og tør efter med en ren klud.

OBS: bør ikke bruges på blankpolerede overflader. 

Rengøring af ovn og bageplader med natron 

Drys et tyndt lag af natron i bunden af din ovn og på dine bageplader. Kom derefter opvaskemiddel på. Brug en forstøver til at sprøjte vand på, så al pulveret er fugtigt. Lad det trække natten over og fjern det næste morgen med en fugtig svamp. Tør efter med en ren klud. 

Fjern dårlig lugt i køleskabet 

Slip for dårlig lugt i køleskabet - bland 3 spsk. Natron med lidt vand, til det bliver en tyk grød-konsistens, og brug den sammen med en svamp til at gøre køleskabet rent. Tør over med en ren og fugtig klud.

Fjern dårlig lugt fra sko 

Natrons evne til at neutralisere lugte gør det også effektivt til at fjerne dårlig lugt i sko. For at gøre dette, skal du fylde skoene med et godt drys natron og lade dem sidde natten over. Bank derefter bikarbonatet ud af skoene og støvsug dem eventuelt efter for at få det hele med.

Fjern fugt og lugt fra tæpper og møbler med natron

Natrons evne til at absorbere fugt gør det også effektivt til at fjerne fugt og lugt fra tæpper og møbler. For at gøre dette, skal du drysse natron på det berørte område og lad det sidde natten over eller minimum et par timer. Fjern derefter bikarbonatet med en støvsuger.

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter