Naturligt middel mod fluer og utøj i potteplanterne

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

Der findes flere gode tips imod fluer i planter derude, men her er vores bedste tip mod utøj i vores elskede stueplanter. Det er lidt anderledes, og vi har fatisk ikke hørt andre tale om sæbebær imod fluer - men det er simpelthen for genialt til ikke at dele!

Saponinerne (sæbestofferne) i sæbebærskaller er sæbebærrets naturlige værn mod svampeinfektioner og utøj. Derfor er opkog fra sæbebær et fremragende og skånsomt middel, hvis der er gået fluer i dine stue- eller krydderiplanter derhjemme.

Det er nemt og hurtigt at lave et opkog på sæbebær. I dette indlæg forklarer vi dig hvordan og deler vores lette tip til at undgå utøj i planterne derhjemme fremover.

SÆBEBÆR MOD FLUER OG UTØJ I PLANTERNE

1. Tag hvad der svarer til skallerne fra 10 hele bær pr. liter vand (vurder mængden af vand alt efter hvor mange planter, du skal behandle). Kog skallerne ved middelhøj varme i ca 20 minutter - pas på, at det ikke skummer over.

2. Brug bagsiden af en gaffel til forsigtigt at presse sæbebærrene, når de har kogt. Så kommer der ekstra mange saponiner, som beskytter planterne, ud af skallerne.

3. Når væsken er afkølet, skal den drænes gennem et klæde - et gammelt rent viskestykke, en klud eller en pose fra sæbebær kan bruges. Nu har du grundsæben af sæbebær klar.

4. Hæld grundsæben på flaske til opbevaring. De brugte bærskaller kan herefter komposteres eller blandes op med muld og bruges til omplantning af planter.

5. Vand først dine planter med normalt vand. Lad det løbe igennem planten og vent en halv time. Vand nu dine planter som normalt med sæbebærblandingen.

6. Sæbebærblandingen dræber både fluer og æg i jorden. Behandlingen kan gentages efter et par dage, hvis fluerne ikke går helt væk i første forsøg.

Tip: Behandlingen kan også bruges forebyggende - vand eller spray dine planter med sæbebær-blandingen én gang om måneden for at undgå fluer og utøj. Hvis du vil undgå fluer i planterne fremover kan du også blande brugte sæbebær skaller op i mulden, når du planter om.

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter