Alt om sæbebær: En guide til sæbebær og hvordan de virker

Her på siden har vi samlet alt, du skal vide om sæbebær

Vi svarer på alt fra, hvad sæbebær er, hvordan de virker og hvordan du bruger dem.

Hvad er sæbebær?

 • Sæbebær er frugten fra sæbetræet Sapindus Mukorossi, som primært vokser i Nepal og Indien. 

 • Sæbebær er kendt under mange forskellige navne som vaskebær, sæbenødder, vaskenødder og vaskeskaller. Men frugten er altså teknisk set et bær, selvom det f.eks. kaldes for sæbenødder.

 • Sæbebær indeholder store mængder af naturlige sæbestoffer, der hedder saponiner. Og faktisk er saponinerne bærrenes eget beskyttende værn imod insekter, skadedyr og skadelige bakterier og vira.

 • Bærrene indeholder så meget sæbe, at de i århundrede har været brugt til naturlig tøjvask, rengøring og personlig pleje. Når sæbebær kommer i kontakt med vand, smelter den naturlige sæbe nemlig ud af bærrene og danner det fineste bløde sæbeskum.

 • Sæbebær er et 100% naturligt alternativt til traditionelt vaskemiddel. Det indeholder ingen tilsætningsstoffer, enzymer, parfume eller andre allergifremkaldende stoffer, der er skadelige for hud eller miljø. Men består udelukkende af rene tørrede bær direkte fra sæbetræet. Sæbebær er altså et vaskemiddel til dig, der ikke kan få det naturligt nok. Eller til dig, der har sart hud eller allergi, og måske har svært ved at tåle selv neutrale og allergimærkede vaskemidler. 

SÆBEBÆR TIL TØJVASK: HVORDAN VIRKER SÆBEBÆR SOM VASKEMIDDEL? 

Rent vand har i sig selv en begrænset vaskeevne, og derfor tilsætter man vaskemidler, der indeholder overfladeaktive stoffer, der også kaldes tensider eller detergenter. De er med til at løsne partikler og skidt fra fibrene i tøjet og binde sig til det, så det bliver skyllet ud af tøjet med spildevandet fra vaskemaskinen.

I de traditionelle vaskemidler er syntetiske tensider/detergenter en nøgleingrediens. Men de findes faktisk også i naturlig form - bl.a. i sæbebær.

Sæbebær har et meget højt indhold af saponiner, der er en 100% naturlig detergent. Saponiner i sæbebær er opbygget af både vandopløselige (hydrofile) og fedtopløselige (hydrofobe) molekyler. Når vi vasker tøj med sæbebær frigives saponinerne i vandet under vasken og binder sig til støv, smuds, olie, fedt osv., og transporterer snavset/partiklerne i tøjet væk - ligesom tensider - og helt uden behov for andre tilsætningsstoffer.

Flere studier har desuden påvist, at saponiner har antimikrobielle og antibakterielle egenskaber og at de kan indgå som ingrediens i behandling af hudsygdomme som psoriasis og eksem. Saponinerne i sæbebær kan altså skånsomt og naturligt rengøre tøjet for hverdagens snavs og skidt. 

Se her, hvad der sker med sæbebær, når de kommer i kontakt med vand

Fordelene ved at vaske tøj med sæbebær

 • - 100% rent naturprodukt høstet direkte fra træerne.

 • - Ultra skånsomme og allergivenlige - ideelle til børn og folk med allergier, hudlidelser eller følsom hud.

 • - Billigste vaskemiddel på markedet pr. vask (0,5 - 0,7 kr pr. vask).

 • - Drøje i brug (500g = 180+ vaske) Kan forgå 100% i naturen efter brug – zero waste produkt.

 • - Indeholder ikke tilsætningsstoffer eller kunstige kemikalier.

 • - Enzymfrit vaskemiddel.

 • - Ideelle til vask af uld og silke.

 • - Høstet vildt under under fair forhold.

 • - Kan bruges i hele husholdningen som vaskemiddel, rengøringsmiddel, shampoo, kropssæbe, og meget mere.  

Før vores grundlægger Camilla skiftede fra traditionelt vaskemiddel til sæbebær, oplevede hun, at hendes yngste søn fik forskellige former for allergi, eksem, udslet og kløe fra resterne af vaskemiddel i vores tøj. Selvom hun brugte neutralt vaskemiddel uden parfume, som var mærket med diverse allergi-certificeringer, slog han ud.

I desperation for at finde en løsning, fandt Camilla frem til de finurlige vaskebær og troede næsten ikke, det kunne passe. Kunne et bær virkelig vaske tøj rent? Det lød jo helt skørt! Men i desperation for at finde produktet, der var skånsomt nok, blev vaskebærrene testet af. Og resultatet talte for sig selv. Tøjet blev rent. Og ikke nok med det. Så har hverken hun eller sønnen ikke oplevet hudirritation fra vasketøjet siden.

Sæbebær er altså et vaskemiddel til dem, der ikke kan få det skånsomt eller naturligt nok. Til dig, der er træt af overflødig kemi i hverdagen og gerne vil finde et produkt, der både er godt for huden og for naturen. Med sæbebær får man nemlig et produkt, der kan forgå 100% i naturen efter brug. Man behøver ikke være allergiker for at bruge sæbebær, men mange allergikere er glade for at bruge dem, fordi de endelig har fundet et produkt, de ikke slår ud af.

Hvem har gavn af at bruge sæbebær?

Sådan vasker du tøj med sæbebær

Når du køber en pose Care by Nature sæbebær, følger der små vaskeposer med af ubleget bomuld, som du skal bruge, når du skal vaske tøj med bærrene.

 • 1. Placér hvad der cirka svarer til skallerne fra 5-6 hele bær i den medfølgende lille bomuldspose. Det kan både være hele, halve og kvarte skaller. 

 • 2. Luk posen godt med en knude og læg så vaskeposen direkte ind i vasketromlen sammen med tøjet. Den skal IKKE i sæbeskuffen.

 • 3. Hvis der er pletter på noget af tøjet, skal du behandle pletterne med pletfjerner inden vask. Sæbebær er et 100% naturprodukt og indeholder ikke tilsatte ingredienser til pletfjerning.

 • 4. Start din vaskemaskine og vask som du plejer.

 • 5. Jo højere temperatur du vasker med, jo mere sæbe smeltes ud af bærrene.

  Vasker du på 30 grader, kan du bruge bærrene ca. 5 gange i vaskemaskinen.
  Vasker du på 40-60 grader, kan du bruge bærrene ca. 4-5 gange i vaskemaskinen.
  Vasker du på 60-90 grader, kan du bruge bærrene ca. 1-3 gange i vaskemaskinen.

 • 6. Tag tøjet ud af vaskemaskinen så hurtigt som muligt, når den er færdig. Og hæng vaskeposen med sæbebær til tørre, hvis du ikke skal vaske igen med det samme. 

Videoguide: Sådan vasker du med sæbebær

Se med her på videoen, hvor vi viser, hvordan du kan se på dine sæbebær, hvornår de skal skiftes

Hvornår skal sæbebærrene skiftes ud med nye?

Du kan se på sæbebær, når der ikke er mere sæbe tilbage i dem, når du åbner vaskeposen. Hvis bærskallerne er blevet tynde, blegere i farven og ikke har mere af den skinnende hinde tilbage på indersiden. Så er de klar til at komme i komposten, biospanden eller direkte i dit blomsterbed. 

Jo højere temperatur du vasker med, jo mere sæbe smeltes ud af bærrene.

Vasker du på 30 grader, kan du bruge bærrene ca. 5 gange i vaskemaskinen.

Vasker du på 40-60 grader, kan du bruge bærrene ca. 4-5 gange i vaskemaskinen.

Vasker du på 60-90 grader, kan du bruge bærrene ca. 1-3 gange i vaskemaskinen.

Sæbebær virker til vaske i alle temperaturer fra 30-90°C. Jo varmere vask, jo hurtigere skal du skifte dine bær ud.

Vasker du i koldt vand, kan du med fordel lægge sæbebærrene i blød i lunt vand inden vask og hælde vandet fra i vaskemiddelskuffen. 

Hvilke temperaturer er bedst at vaske med?

Skal sæben ikke skylles ud?

Posen med sæbebær skal lægges ind i vasketromlen sammen med tøjet, og derfor er sæbebærrene med under hele vasken og skylles ikke ud med skylleprogrammet. Men det behøver sæben faktisk heller ikke at blive med sæbebær.

Konventionelt vaskemiddel er nødt til at blive skyllet ud, da det indeholder enzymer, sulfater, evt. parfume og anden kemi, som kan være allergifremkaldende og som desuden slider på fibrene i tøjet, hvis det bliver siddende. Fordi alm. sæbe indeholder disse ting, kan vedvarende hudkontakt give irritation i huden og fremkalde eksem.

Saponinerne (sæben) i sæbebær er på den anden side helt uskadelige for huden, da de ikke indeholder enzymer, sulfater, parfume, blegemiddel eller andre tilsatte stoffer. Så derfor behøver saponiner ikke blive skyllet ud på samme måde som konventionel sæbe gør. Saponiner bryder overfladespændingen i vandet og trækker snavs ud og væk fra tøjfibrene. Du kan derfor roligt lade bærrene blive i maskinen under hele vasken eller vælge helt at droppe skylleprogrammet, hvis din vaskemaskine tillader det. Dermed sparer du både vand og strøm.

De fleste vaskemaskiner skyller desuden tøjet igennem i koldt vand til sidst, hvilket løsner de fleste saponiner fra tøjet, da sæbebærskallerne primært er aktive i lunt og varmt vand.

Læs meget mere her

Virker knækkede sæbebær?

Sæbebær er præcis, som de skal være, om de er hele eller knækkede i mindre stykker. Vores bær er bearbejdet manuelt i Nepal og er derfor uens i størrelse samt om de er hele eller itu.

Bærrene tørres i solen og kernen indeni fjernes ved håndkraft. Derfor vil skallen altid være lidt åben eller helt knækket over. Den største koncentration af sæbestoffer sidder på indersiden af skallen, så det er faktisk en god ting, at mange af skallerne er itu og åbne, da sæben så flyder bedre ud.

Du tager bare antal knuste og hele skaller, der tilsammen svarer til ca. 5 hele bær. Du kan ikke overdosere med sæbebær, så det kommer sig ikke så nøje.

Vasker sæbebær rent?

Testinstitutter laver med jævne mellemrum test af vaskemidler. Disse tests måler typisk kun på vaskemidlernes evne til at fjerne de allermest genstridige pletter fra tekstiler, og ikke på evnen til at fjerne anden smuds og rengøre. Derfor scorer både sæbebær og de lidt mere miljøvenlige traditionelle vaskemidler ofte lavt i sådanne tests.

Hvad sådan en test overser er, at størstedelen af det tøj, vi vasker til daglig, ikke har genstridige pletter på sig. Derfor er der ingen grund til, at vi skal vaske alt vores tøj i vaskemiddel, som nærmere kan klassificeres som flydende pletfjerner grundet de mange ekstra kemikalier. Svære pletter skal altid forbehandles med sulfo eller pletfjernere, og så kan vaskemidlet fint klare resten. Der er jo ingen grund til at pletfjerne et helt stykke tøj, hvis der ikke er en plet.

Hvis tøj skal kunne klassificeres som mikrobiologisk rent, anbefaler Sundhedsstyrelsen vask ved 60°C grader eller derover - og det er uanset hvilket vaskemiddel, du bruger. Hvis der er blod, afføring, diarré eller opkast på vasketøjet, anbefaler Sundhedsstyrelsen at vasketemperaturen bør være mindst 80°C uanset hvilket vaskemiddel, du bruger.

Kort sagt: sæbe (som sæbebær indeholder) gør rent, varme dræber bakterierne. Enzymer, optisk hvidt, blegemiddel og andre kemikalier (som du finder i almindeligt vaskemiddel) gør ikke rent, men virker pletfjernende (og kan være skadeligt for hud, tekstiler og ikke mindst miljø).

Se her, hvordan vi let får brugt med pletter, når vi vasker med sæbebær

Virker sæbebær til alle slags vasketøj?

Sæbebær er ideelle til den almindelige kulørte vask fra 40-60°C. De indeholder ikke tilsætningsstoffer, der slider på hverken tøjets farve eller kvalitet, så derfor vil sæbebær bevare farven i kulørt tøj rigtig fint.

Sæbebær er dog ikke ideelle til hvid vask, hvis man gerne vil bevare den hvide farve over tid. De naturlige bær indeholder ingen blegemidler eller optisk hvidt, så det hvide vasketøj vil få et gråligt skær over tid og ikke se så klart ud mere, hvis du bruger sæbebær.

Meget plettet kogevask kan også være udfordrende for bærrene, da de ikke indeholder pletfjernende ingredienser, der hjælper med de svære pletter på karklude og viskestykker. Så her anbefaler vi at bruge en pletfjerner inden vask eller evt. at lægge det meget plettede tøj i blød med lidt pletfjerner.

Dog kan du godt bruge sæbebær til disse typer vaske, hvis du ikke går op i f.eks. skinnende hvidt vasketøj. Men vi anbefaler generelt, at du bruger dem til din normale kulørte tøjvask og uldvask. 

Et enzymfrit vaskemiddel, der er genialt til uld og silke

De fleste af os ved måske allerede, at vi skal passe lidt ekstra på, når vi vasker fine materialer som uld og silke. Men hvordan gør vi egentlig det?

Silke og uld er naturmaterialer, som består af protein - og det er netop derfor, de er ekstra udsatte ved vask. ⁠ Almindeligt vaskemiddel indeholder nemlig enzymer, som nedbryder proteiner. Enzymerne i almindeligt vaskemiddel vil derfor slide på fibrene i uld og silke og over tid ødelægge materialet.

Sæbebær er på den anden side et helt enzymfrit vaskemiddel, hvilket gør det ideelt til vask af sarte naturmaterialer som uld og silke. ⁠ Oveni hatten fjerner sæbestofferne i sæbebær heller ikke lanolinen fra uld, som er med til at gøre uldtøj selvrensende, så det ikke skal vaskes lige så ofte. Det er en ægte win-win!⁠ 

Opskrift: Hjemmelavet skyllemiddel

Hvad gør jeg, hvis jeg har meget hårdt vand med kalk

Hvis du har meget hårdt vand, kan du med fordel tilføje et bær eller to ekstra i din vaskepose i vaskemaskinen. Ligesom man også skal have en større dosis almindeligt vaskemiddel, når man har hårdt vand.

Derudover anbefaler vi at bruge lidt husholdningseddike fortyndet med vand i hullet til skyllemiddel i sæbeskuffen, da eddike er genialt til at opløse kalk og andre mineraler og gøre tøjet lækkert blødt.

Du kan se vores hjemmelavede opskrift på skyllemiddel her: 

Har sæbebær en duft?

Sæbebær er et duftneutralt vaskemiddel uden parfume, og derfor vil du heller ikke opleve en parfumeret duft, når du vasker med dem. Bærrene kan dufte lidt frugtigt eller honningagtigt, men det er bærrenes naturlige duft.

Hvis du gerne vil have dit tøj til at dufte af noget lækkert, kan du tilføje ca. 5 dråber af vores vaskedufte i din skyllemiddelskuffe. De er blends af rene æteriske olier og får vasketøjet til at dufte super.

Se her, hvordan du laver flydende vaskemiddel og sæbe af sæbebær

Lav også let flydende vaskemiddel af sæbebær

Du kan koge sæbebær i vand og få en koncentreret flydende sæbe, som du kan bruge som flydende vaskemiddel. Det tager kun omkring 20 min. at lave og sæbebasen kan bruges både i vaskemaskinen eller til at lave andre produkter til rengøring eller personlig pleje.

- Kog 10 sæbebær i 1 liter vand i 20-30 min.
- Filtrer sæben igennem et klæde og kom den på flaske.
- Brug 1 dl sæbe pr. vask.

Find den fulde opskrift på flydende vaskemiddel af sæbebær her.

Kan jeg bruge skyllemiddel med sæbebær?

Vi anbefaler ikke at bruge traditionelt skyllemiddel med sæbebær, da skyllemiddel efterlader en klistret hinde på tøjet og på bærrene, som sæbebær kan have svært ved at opløse.

Vi bruger ikke traditionelt syntetisk skyllemiddel fordi:

 • - Det indeholder en stor mængde svære allergifremkaldende stoffer som parfume, farvestoffer og tensider, der bliver siddende i tøjets fibre og er i kontakt med huden hele dagen.

 • - Hvis du bruger skyllemiddel, når du vasker dine håndklæder og viskestykker, så risikerer du, at de mister sugeevnen, fordi der dannes en belægning.

 • - Det kan tilstoppe rørene i vaskemaskinen, fordi det er så klæbrig en substans, at det ophober klumper af snavs, skidt og hår, der sætter sig fast sammen med skyllemidlet inde i rørene.

 • - Det er med til at forurene vandmiljøet.

I stedet for skyllemiddel kan du bruge klar husholdningseddike, som fungerer super sammen med sæbebær, er bedre for vaskemaskinen, huden og tøjet. Find vores opskrift på skyllemiddel af eddike længere oppe i indlægget. 

Vores økologiske sæbebær fra Care by Nature gror vildt på små private og kollektivt ejede jordlodder i Himalayabjergene i Nepal. Bærrene høstes én gang om året af lokalbefolkningen, tørres af solens stråler og udstenes ved håndkraft. Der anvendes ingen former for sprøjtemidler eller lignende og bærrene er ikke forarbejdede på nogen måde udover tørring. Det bliver vist ikke mere naturligt end det.

De tørrede bær sendes i løsvægt til Danmark på skibe, som er den mest CO2-venlige transportform af gods. Så selvom afstandene er store, er omkostningerne ved produktionen lav. Vi har beregnet, at det giver en CO2-udledning, der svarer til 0,12 kg. CO2 pr. pose sæbebær. Til sammenligning koster det 0,13 kg CO2 at køre 1 km i bil

Læs alt om vores produktion og forsyningskæde

Er sæbebær miljøvenlige?

Se her, hvor vi viser forskellen på kvaliteten af sæbebær

Er der forskel på sæbebær?

Ja der er faktisk kæmpe forskel på kvaliteten sæbebær fra forskellige mærker. køber du sæbebær fra en producent, der ikke har helt styr på produktionen og produktet, kan du risikere at få købt sæbebær, hvor halvdelen af vægten viser sig at være kerner inde i bærrene, så du selv skal knække bærrene åbne og pille kernerne ud inden vask.

Derudover er der stor forskel på mængden af sæbe i bærrene. I det specifikke område, vi får vores sæbebær fra, er indholdet af saponiner ca. 49%. Praktisk set betyder det flere vaske pr. bær, hvilket betyder at en vask i gennemsnit koster 0,55 kr. Til sammenligning indeholder sæbebær fra den østlige del af Nepal blot op til 39% saponiner.

På videoen herunder har vi fundet en pose sæbebær, der umiddelbart virker meget billigere end Care by Nature sæbebær pr. gram. Men som du kan se, er de hverken udkernede, rengjorte eller har den smukke ravfarve, der er kendetegnet for et frisk og saftigt bær fyldt med sæbe. Tænk hvis din første oplevelse med sæbebær var en pose fra det billige mærke… Ville du så være glad for at bruge det og have lyst til at anbefale det til dine nære? 

Sådan kommer du bedst i gang med tøjvask med sæbebær

Til dig, der vil prøve sæbebær først