Skal sæben ikke skylles ud af tøjet med sæbebær?

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

Hvis vi skal pege på det spørgsmål, vi oftest får om sæbebær, er det, hvordan det kan være, at sæben fra sæbebær ikke skal skylles ud i skylleprogrammet i vaskemaskinen.

Posen med sæbebær skal nemlig med ind i vasketromlen sammen med tøjet, og derfor er sæbebærrene jo med under hele vasken og sæben skylles derfor ikke ud med skylleprogrammet.
 
Og det kan vi sagtens forstå, mange undrer sig over!
 
Vi er nemlig vant til, at konventionelt vaskemiddel og andre former for sæber er nødt til at blive skyllet ud igen. Grunden til, at det er nødvendigt, er, at traditionelle vaskemidler eller sæbe indeholder ingredienser, der kan irritere huden og forårsage allergiske reaktioner, hvis huden er i længerevarende kontakt med stofferne.
 
Det kan f.eks. være ingredienser som enzymer, sulfater og evt. parfume, blegemiddel eller optisk hvidt, som kan være irriterende, allergifremkaldende og som desuden slider på fibrene i tøjet, hvis det bliver siddende.
 
Men med sæbebær er det heldigvis ikke nødvendigt at bekymre sig om det problem.
 

Care by nature vaskebær til naturlig tøjvask med naturligt vaskemiddel sæbebær der skummer

Hvorfor behøver sæben i sæbebær ikke at blive skyllet ud?

Sæbebær er en del anderledes end alm. sæbe og vaskemiddel, da det ikke indeholder tilsætningsstofferne, der er i sæbe i klassisk forstand, men derimod indeholder sæbebær kun de naturlige sæbestoffer saponiner.
 
Saponinerne (sæben) i sæbebær er helt uskadelige for huden, da de ikke indeholder ingredienser, der kan irritere huden over tid - f.eks. sulfater, skummeagenter, enzymer, parfume, blegemiddel el.lign. Så derfor behøver saponiner ikke blive skyllet ud på samme måde som konventionel sæbe gør.
 
Saponiner fra sæbebær er kendt for deres skånsomme og milde egenskaber. De er ideelle til personer med følsom hud, der normalt oplever irritation og allergiske reaktioner ved brug af traditionelle vaskemidler. Fordi sæbebær ikke indeholder nogen hårde kemikalier eller tilsætningsstoffer, er de sikre at bruge på både hud og tekstiler.
 
Du kan derfor roligt lade bærrene blive i maskinen under hele vasken eller vælge helt at droppe skylleprogrammet, hvis din vaskemaskine tillader det. Dermed sparer du både vand og strøm.
 

Hvad er saponiner og hvorfor er det ikke skadeligt for huden?

Men du tænker måske – ja det lyder jo fint nok, men hvad er saponiner overhovedet? Hvordan virker de og hvordan ved jeg, at det er sikkert, at det bliver siddende i mit tøj?
 
Fair! Så her får du forklaringen.
 
Det bliver måske lidt nørdet og teknisk, så hæng i.
 
Saponiner er en type glycosider, som er kemiske forbindelser, der består af et sukkerstof og en ikke-sukkerholdig forbindelse. Saponiner har en unik kemisk struktur, der gør dem til såkaldte non-ioniske ”overfladeaktive stoffer”, som er stoffer, der produceres naturligt af en lang række planter, herunder sæbebær.
 
At saponiner er overfladeaktive betyder, at de har evnen til at reducere overfladespændingen i vandet og derved nedbryde fedt og snavs. Overfladeaktive stoffer gør det muligt at danne mange små dråber af f.eks. vaskemiddel i vand, hvilket gør den effektive overflade af vaskemidlet større og dermed vasken mere effektiv. Sæbebær har samtidig evnen til at skumme og skabe emulsioner, hvilket gør dem ideelle til rengøring af tøj og andre overflader. Saponiner fungerer ved at trække fedtet og snavset ud af tøjet og ud i vandet, hvilket gør det lettere at vaske væk.

Den kemiske struktur af saponiner består af en hydrofobisk del (dvs. en del, der er vandafvisende) og en hydrofil del (dvs. en del, der er vandtiltrækkende). Den hydrofobiske del af saponinerne trækker fedt- og oliepartikler ud af overflader og gør dem mere opløselige i vand. Den hydrofile del af saponinerne binder sig til vandmolekylerne og danner miceller, som trækker fedt- og oliepartiklerne ud i vandet (kilde).
 
Saponiners evne til at nedbryde fedt og alm. snavs gør dem altså til en effektiv og skånsom måde at vaske tøj og andre overflader på. De er også et miljøvenligt alternativ til traditionelle vaskemidler, da de er bionedbrydelige og ikke forårsager skade på miljøet.

Er saponiner sikre for huden?

Ift. om saponiner er sikre for huden, så findes der mange studier om saponiners egenskaber som ingrediens både rengøringsprodukter og i produkter til personlig pleje såsom shampoo eller bodywash, der er i direkte kontakt med huden.  
 
F.eks. har en gruppe forskere undersøgt saponiner som naturlige råmaterialer til at øge sikkerheden ved bodywash. Her blev saponiner tilsat til bodywash gels for at forbedre deres såkaldte ”reologiske egenskaber” og deres skummende egenskaber, samt for at reducere risikoen for hudirritation. Sammenlignet med kontrolgruppen (saponinfri) reducererede tilsætningen af saponiner hudirritationspotentialet for kropssæben med omkring 40-50 %. Det er bl.a. baseret på disse resultater, at saponiner kan klassificeres som sikre ingredienser i kosmetiske produkter.

Der findes også medicinske studier, der påviser, at saponiner fra sæbebær er hudvenlige og kan bruges som naturlige alternativer til kemiske vaskemidler og sæber. Sæbebær er desuden blevet anvendt i traditionel medicin i århundreder til behandling af hudsygdomme, og dens skånsomme egenskaber gør det til et populært valg til personlig hygiejne.
 
Der findes mange studier, der taler for saponiners skånsomme og sikre egenskaber. Og er man mere nysgerrig, anbefaler vi at søge på f.eks. Google Scholar på engelsk med søgeord som ”saponins”, ”sapindus mukorossi” eller ”saponins as surfactants”. Så kan man let finde en masse god info om saponinernes mange egenskaber.
 
Saponiner er altså skånsomme og uskadelige for huden og behøver ikke at blive skyllet ud af tøjet efter tøjvask. Derudover er de også et grønnere valg, der reducerer miljøpåvirkningen og forhindrer forurening af vandmiljøet.

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter