FAQ
Her finder du svar på de spørgsmål, vi oftest får, når I er i tvivl om noget ift. tøjvask med sæbebær eller ansvarligheden bag vores produkter.
FAQ om sæbebær & naturlig tøjvask
Sæbebær er et 100 % naturprodukt. Bærrene er plukket fra træet og tørret - det er det hele! De naturlige sæbestoffer, saponinerne, dannes naturligt i bærret, og deres kemiske komponenter er ikke skadelige overfor mennesker eller natur.
Et almindeligt vaskemiddel produceres industrielt af en lang række kemiske stoffer, hvoraf flere kan være lokalirriterende, farlige og svært nedbrydelige.
Vi kiggede på tænk.dk og lærte, at de fleste vaskemidler indeholder disse stoffer:
- Overfladeaktive stoffer eller tensider, der har en rensende effekt ved at opløse og fjerne snavset. De kan være mere eller mindre problematiske for miljøet afhængig af deres nedbrydelighed.
- Kalkbindere, der gør vandet mindre hårdt og derved forøger sæbens virkning. Derfor behøves der en mindre mængde vaskepulver, jo blødere vandet er. Phosphat og phosphonater er kalkbindere, som er problematiske stoffer for miljøet, da det ryger ud med spildevandet og ender i dit lokale rensningsanlæg.
- Enzymer, der opløser snavs. De kan virke ved forskellige temperaturer. I koldtvandsprodukter er de udviklede til at virke ved lave temperaturer.
Mange vaskemidler kommer desuden i plastikemballage. For en familie på fire personer, løber det hurtigt op i over 25 plastikdunke om året.
Derudover kan vaskemidler også indeholde:
- Konserveringsmidler, som hovedsageligt findes i flydende vaskemidler. De sørger for, at produktet ikke mugner, men kan være problematiske for miljøet.
- Optisk hvidt, der får tøjet til at se renere ud, men som er svært nedbrydelige og miljøskadelige stoffer. De kan også give irritation af huden.
- Parfume eller farve, der blot tilsættes for syn og lugtens skyld, men som kan give allergi.
- Blegemidler, der kun anvendes i vaskemidler til hvidt tøj, hvor det bleger urenheder og hjælper med at bibeholde tøjets lyse farve. Blegemiddel er lokalirriterende.
Sæbebær indeholder ingen af disse stoffer, hvilket gør dem ideelle til mennesker med alle slags hudtilstande, herunder eksem, psoriasis og parfumeoverfølsomhed. De er ekstremt allergivenlige, og vi anbefaler at bruge dem, hvis du lider af nogen form for hudfølsomhed.
Fordi sæbebær ikke indeholder tilsætningsstoffer, fjerner de dog ikke svære pletter fra tøjet. Så der skal du bruge en pletfjerner lokalt på pletten. Det kan du læse mere om lige nedenfor her.
Vores sæbebær har et meget højt indhold af saponiner, der er en 100% naturlig detergent. Saponiner i sæbebær er opbygget af både vandopløselige (hydrofile) og fedtopløselige (hydrofobe) molekyler.
Når vi vasker med sæbebær frigives saponinerne, der under vasken binder sig til støv, smuds, olie, fedt osv. i fibrene på tekstilet, og transporterer snavs/partiklerne i tøjet væk - ligesom tensider - og uden behov for andre tilsætningsstoffer.
Læs meget mere her i indlægget om, hvordan sæbebær virker
Sæbebær indeholder ikke pletfjerningsingredienser eller blegemidler. Derfor bør du anvende en pletfjerner lokalt, hvis du får en plet på tøjet. Sæbebær vasker fint rent for dagligdags snavs, men hvis uheldet er ude, skal der lidt mere til for at løfte pletten.
Og fordi sæbebær ikke er beregnede til pletfjerning, scorer de heller ikke højt i tests som dem fra Tænk, fordi de netop baserer deres testresultater på, hvor godt et vaskemiddel er til at løfte pletter. At sætte lighedstegn mellem om noget fjerner pletter og at det vasker rent, er et forkert grundlag at vurdere rengøring på.
Sæbebær rengør stadig, selvom de ikke pletfjerner de helt svære pletter, som der er blevet testet til. Heldigvis har vi udviklet den mest effektive og skånsomme pletfjerner som supplement til sæbebærrene. Den har fjernet alt fra uheld på bodystockings, rødvin, gurkemeje, ketchup, mudder og fedtpletter. Og vi kan ikke undvære den i vores vaske-kit sammen med vores sæbebær. Med den kan man målrettet pletfjerne efter behov, i stedet for at vaske alt vasketøj i pletfjernende kemi, når det ofte ikke er nødvendigt.
Hvis tøj skal kunne klassificeres som mikrobiologisk rent, anbefaler Sundhedsstyrelsen vask ved 60 grader eller derover - og det er uanset hvilket vaskemiddel, du bruger. Hvis der er blod, afføring, diarré eller opkast på vasketøjet, anbefaler Sundhedsstyrelsen at vasketemperaturen bør være mindst 80° C uanset hvilket vaskemiddel, du bruger.
Kort sagt: sæbe (som sæbebær indeholder) gør rent, varme dræber bakterierne. Enzymer, optisk hvidt, blegemiddel og andre kemikalier, som du finder i almindeligt vaskemiddel, gør ikke rent, men virker pletfjernende (og kan være skadeligt for hud, tekstiler og ikke mindst miljø).
Du kan læse mere i blogindlægget her om, hvordan man måler vaskeevnen på et vaskemiddel.
Når skallerne er blevet tynde/porøse, blegere i farven og ikke har mere af den skinnende hinde tilbage på indersiden, er der ikke flere saponiner tilbage i dem. Så er de klar til at komme i komposten, biospanden eller direkte i dit blomsterbed.
Se vores Instagram Reel videoguide her
Jo højere temperatur, du vasker med, jo mere sæbestof smeltes ud af bærrene og jo hurtigere skal de skiftes. Men fordi sæbebær er et rent naturprodukt, kan det sagtens variere fra bær til bær, hvornår de skal skiftes, så kig på dine bær efter vask om de stadig ser “saftige ud” eller om de er blevet tynde, blege og knækker nemt.
Som tommelfingerregel:
Vasker du på 30 grader, kan du bruge bærrene ca. 4-5 gange i vaskemaskinen.
Vasker du på 40-60 grader, kan du bruge bærrene ca. 3-4 gange i vaskemaskinen.
Vasker du på 60-90 grader, kan du bruge bærrene ca. 2-3 gange i vaskemaskinen.
Har du undret dig over, at du ikke kan se ligeså meget skum i vaskemaskinen, når du vasker med sæbebær, som da du brugte almindeligt vaskemiddel?
Sæbebær indeholder kun de naturlige sæbestoffer kaldet saponiner og ingen tilsatte skummeagenter. I almindeligt vaskemiddel tilsættes der ofte ekstra skummeagenter for at give brugeren indtrykket af, at vaskemidlet er ekstra effektivt. Mængden af skum er dog ikke indikator for, hvor godt et vaskemiddel vasker.
Sæbebær skummer også op, når du putter et par bær i et patentglas med vand og ryster det. Men slet ikke i samme grad som almindeligt vaskemiddel, da der ingen tilsætningstoffer er. Du vil heller ikke se lige så meget skum i vaskemaskinen som i glasset, du ryster, da der jo er en meget højere koncentration af vand i vaskemaskinen.
Sæbebær er dog stadig yderst effektive - også selvom du ikke oplever samme mængde skum i maskinen som syntetisk vaskemiddel.
Dog kan vi anbefale at tilføje et ekstra bær eller 2 i den lille pose, hvis du bor i et område med meget hårdt vand med kalk og andre mineraler - Ligesom man også doserer en større mængde alm vaskemiddel, hvis man har hårdt vand.
Sæbebær er helt som de skal være, om de er knækkede eller hele. Vores sæbebær er bearbejdet manuelt i Nepal og er derfor uens i størrelse samt om de er itu/knækkede.
Sæbestoffet sidder på indersiden af skallen, så det er faktisk en god ting, at mange af skallerne er itu, da sæben så flyder bedre ud. Du tager bare antal knuste skaller, der svarer til 5 hele bær. Du kan ikke overdosere med sæbebær, så det kommer sig ikke så nøje.
Sæbebær fungerer i alle forskellige temperaturer fra 30 grader og opad til kogevask. Jo højere temperatur, du vasker ved, jo hurtigere vil saponinerne blive smeltet ud af bærrene. Det betyder, at skallerne rækker til færre vaske, jo varmere du vasker.
Vasker du ved 30 grader og er tøjet meget beskidt, kan du lægge dine sæbebær i blød i varmt vand i 15 minutter, inden du bruger dem. Hæld vandet med ind i tromlen og vask med sæbebærrene som normalt.
Sæbebær er ideelle til den almindelige kulørte tøjvask ved 30-60 grader, samt til sart vask – også silke og uld – fordi de er så skånsomme.
Da silke og uld er naturmaterialer, som er bygget af proteiner, er de ekstra udsatte ved vask - almindeligt vaskemiddel indeholder nemlig enzymer, som nedbryder proteiner. Enzymerne i almindeligt vaskemiddel vil derfor slide på fibrene i uld og silke og over tid ødelægge materialet.
Vi anbefaler at bruge sæbebær til vask af uld og silke - netop fordi sæbebær er helt fri for enzymer og derfor er ultra skånsomme ved tekstilerne. Oveni hatten fjerner sæbestofferne i sæbebær heller ikke lanolinen fra uld. Lanolin er med til at gøre uldtøj selvrensende, så det ikke skal vaskes ligeså ofte.
Vi anbefaler ikke sæbebær til:
Vi anbefaler ikke sæbebær til hvid vask, hvis vasketøjet skal blive ved med at være skinnende hvidt. Sæbebær indeholder ingen blegemidler eller tilsætningsstoffer, der fjerner pletter, så det hvide vasketøj vil få et gråligt skær over tid og ikke se så klart ud mere, hvis du bruger sæbebær.
Meget plettet kogevask kan også være udfordrende for sæbebær, da de ikke indeholder pletfjernende ingredienser, der hjælper med de svære pletter på karklude og viskestykker.
Dog kan du godt bruge sæbebær til disse typer vaske. Men vi anbefaler generelt, at du bruger sæbebær til din normale kulørte tøjvask og pletfjerner lokalt efter behov.
Posen med sæbebær skal lægges ind i vasketromlen sammen med tøjet, og derfor er sæbebærrene med under hele vasken og skylles ikke ud med skylleprogrammet. Men det behøver sæben faktisk heller ikke at blive med sæbebær.
Konventionelt vaskemiddel er nødt til at blive skyllet ud, da det indeholder enzymer, sulfater, evt. parfume og anden kemi, som kan være allergifremkaldende og som desuden slider på fibrene i tøjet, hvis det bliver siddende. Fordi alm. sæbe indeholder disse ting, kan vedvarende hudkontakt give irritation i huden og fremkalde eksem.
Saponinerne (sæben) i sæbebær er på den anden side helt uskadelige for huden, da de ikke indeholder enzymer, sulfater, parfume, blegemiddel eller andre tilsatte stoffer. Så derfor behøver saponiner ikke blive skyllet ud på samme måde som konventionel sæbe gør.
De fleste vaskemaskiner skyller desuden tøjet igennem i koldt vand til sidst, hvilket løsner de fleste saponiner fra tøjet, da sæbebærskallerne primært er aktive i lunt og varmt vand.
Der sker ingenting, hvis du kommer til at lægge posen med sæbebær med ind i tørretumbleren. Derfor kan du også bruge sæbebær i en kombimaskine.
Det kan dog forkorte sæbebærrenes levetid en smule at komme i tørretumbleren. Hvis det er muligt, anbefaler vi at køre vask og tørretumbling på programmer separat og tage bærrene ud inden tørring.
Sæbebær vasker tøj rent helt uden duft. Hvis du gerne vil have en frisk og lækker duft til dit vasketøj, anbefaler vi nogle dråber af vores vaskedufte. Bærrene dufter i sig selv en smule blidt af honning, men du vil f.eks. ikke opleve en kraftig frugt-duft, selvom det er tørrede bær. Sæbebær er antibakterielle og svampedræbende og dræber lugtfremkaldende bakterier på tøjet.
Hvis du opbevarer sæbebær tørt, så de ikke bliver fugtige og uden direkte sollys, kan bærrene bruges til tøjvask i flere år.
Selvom det er tørrede bær, er sæbebær er ikke klassificeret som en fødevare, men et husholdningsprodukt og har derfor en meget længere holdbarhed.
En vaskemaskine og vasketøj, som lugter surt, er tegn på, at der har ophobet sig kalk og snavs i maskinen, som derfor bliver grobund for ildelugtende bakterier.
Heldigvis er løsningen på problemet så simpel som at rense vaskemaskinen igennem.
Vaskemaskiner skal nemlig renses jævnligt, og det er uanset hvilket vaskemiddel, du bruger til at vaske med. Du kan rense maskinen ved at køre en tom kogevask igennem og fylde eddike og natriumbikarbonat i sæbeskuffen.
Læs også vores blogindlæg om vores tips til at undgå en vaskemaskine og tøj, der lugter surt og hvad det skyldes her.
Skyllemiddel indeholder tensider, som er svært nedbrydelige i naturen, og derfor anbefales det, at vi skærer ned på skyllemiddel. Mange holder af at bruge skyllemiddel, fordi det gør tøjet blødere og tilføjer duft. Men skyllemiddel ligger sig som en hinde om tøjet med skadelig kemi og parfume, der kan være allergifremkaldende og desuden sætte sig fast i rørene på vaskemaskinen.
Vi har lavet vores vaskedufte til dem, som gerne vil undgå skyllemiddel, men som også gerne vil have duft til vasketøjet. Til at gøre tøjet dejlig blødt, bruger vi vores husholdningseddike i skyllemiddelskuffen. Det hjælper både imod kalk i maskinen og på tøjet og gør vasketøjet dejlig friskt og blødt.
Vaskeduftene er lavet på 100 % ecocert-certificerede naturlige æteriske olier. Æteriske olier klassificeres ifølge lovgivningen som parfumestoffer og kan være allergifremkaldende ved direkte kontakt med huden.
Nogle parfumeallergikere oplever dog, at de godt kan bruge vores vaskedufte, fordi der kun bruges få dråber til vasketøjet og de ikke er kemisk fremstillede. Men har du meget slem parfumeallergi bør du undgå alle former for parfumestoffer, også de naturlige æteriske olier.
Pletfjerneren er, som andre pletfjernere, mest effektiv, hvis den bruges med det samme pletten opstår eller hurtigst muligt derefter. Vi har dog også god erfaring med at bruge den på gamle pletter, som andre pletfjernere ikke har kunne fjerne.
Vi anbefaler, at du lægger tøjet i blød efter behandling af pletten for at undgå skjolder. Men faktisk har vi også prøvet blot at påføre pletfjerneren efter pletten er opstået og så smide tøjet direkte i vasketøjskurven og ligge indtil næste vask. Og det kan også fungere på lyst eller mønstret materiale, selvom det er bedst at lægge i blød for at få et ensartet resultat.
Vi (og i) har testet pletfjerneren på flere forskellige pletter med gode resultater - både organiske pletter, fedtpletter og farvepletter. Den kunne dog ikke helt fjerne pletter fra frisk gurkemeje - den slags meget svære pletter har de fleste pletfjernere dog svært ved at fjerne.
Nej, så længe du følger brugsanvisningen, afbleger den ikke tøjet.
Uldtørreboldene kan skære op til 25% af tørretiden i tørretumbleren. Hvor meget el, det svarer til, afhænger af din tørretumbler.
Vi anbefaler, at du ikke overfylder maskinen, da det giver den bedste effekt. Tørreboldene virker nemlig ved at banke tøjet ekstra luftigt inde i maskinen og øge cirkulationen, så man lettere undgår de irriterende klumper af vådt tøj, der sætter sig fast i hinanden. Så de skal helst have lidt plads til at kunne bevæge sig rundt i tørretumbleren.
FAQ OM PRODUKTION & ANSVARLIGHED
Ja, det er der.
Vi har godt hørt rygtet om, at der ikke er nok sæbebær til de lokale i Nepal, men heldigvis er der ikke hold i det. Vi har selv besøgt vores forsyningskæde (helt tilbage til de ca. 125 familier, som vi støtter økonomisk ved at købe sæbebær fra dem) og kan konkludere, at der er en overflod af træer med sæbebær, og at de ikke løber tør for sæbebær til dem selv, til handel og til at sørge for genplantning. Hvad de til gengæld kan løbe tør for er livsnødvendige investeringer udefra - f.eks. hvis vi stopper med at opkøbe sæbebær fra dem.
I forbindelse med dette rygte tog vi fat i en professor, som har brugt 25 år på at specialisere sig i bioøkonomiske værdikæder (som sæbebær-værdikæden) og han har bekræftet os i, at rygtet ikke er sandt - der er mere end rigeligt med sæbebær. Samtidig fortalte han, at nepaleserne står i en gunstig situation, fordi de selv sætter indekspriserne alt efter høsten.
Nepal er et af verdens allerfattigste lande, og de er dybt afhængige af at rige lande investerer i dem. Og det er så vigtigt, at vi investerer på deres vilkår, og ikke går ind og “tager over” ved at lave plantager, opkøbe jord osv. Vi skal i stedet investere i deres traditionelle værdikæder, så deres vækst bliver bæredygtig og på deres egne præmisser.
Ja, vi sørger for at handle med bønderne på deres præmisser. Sæbebær er en integreret del af den nepalesiske økonomi, og vi har taget alle forholdsregler for at sikre, at alle leddene i vores forsyningskæde er behandlet fair. Det er et af hovedformålene med opstarten af vores egen forsyningskæde at fokusere på social bæredygtighed i Nepal.
Vi har valgt at støtte et udviklingsland, hvilket kræver, at vi transporterer vores produkt fra Nepal til Danmark, og i den forbindelse får vi ofte spørgsmål til, hvordan vi fragter vores sæbebær til Danmark og hvilke tanker, vi har gjort os ift. bæredygtighed.
Sæbebær plukkes ved håndkraft, tørres i solen og pakkes i hånden, hvilket betyder, at produkstionsbelastningen er helt minimal. De fragtes hjem på skibe, som er den mest CO2-venlige transportform af gods. Så selvom afstandene er store, er omkostningerne ved produktionen lav.
Normalt vaskemiddel består modsat sæbebær af en masse forskellige komponenter med højere produktionsbelastninger, da der er tale om kemikalier. De produceres og udvindes forskellige steder i verden og transporteres til en fabrik, hvor de blandes. Det samme gælder for materialer (f.eks. plastik) til emballagen.
Vores helt nye poser med sæbebær har 3 certificeringer: EcoCert, USDA Organic og certificeret 100% komposterbar.
Vi er i gang med at sælge poserne med det gamle design først, så måske kan du ikke se certificeringerne på netop din pose. Men indholdet og produktionsforhold er det samme som poserne med certificeringer.
Sæbebær er det mest skånsomme, du kan vaske tøj med - både for miljø og hud.
Træerne med sæbebær vokser vildt i bjergene og hos lokale familier og bliver ikke sprøjtet med noget som helst (pesticider el.lign.). De indeholder ingen miljøskadelige stoffer (du kan smide brugte sæbebærskaller direkte i komposten eller blomsterbedet efter brug!), produktionen foregår ved hånd- og solkraft, og bærrene har i mange år været brugt at allergikere, da de er det absolut mest allergivenlige vaskemiddel. Du kan derfor roligt bruge sæbebær, hvis du er på udkig efter et miljø- og allergivenligt vaskemiddel.
Vores mulesing fri uld i tørreboldene kommer delvist fra New Zealand og fra Nepal.
Fandt du ikke svar her?
Så sidder vi klar til at svare på dit spørgsmål på carina@carebynature.dk