Vasker sæbebær rent? Hvordan måler man vaskeevnen på et vaskemiddel?

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

I juni blev vi kontaktet af Forbrugerrådet TÆNK, som skrev i anledning af deres årlige test af vaskemidler. I år er vores egne sæbebær fra Care by Nature medtaget i testen, og som medvirkende virksomhed får man tilbudt at kommentere på testresultatet. 

Vi kan allerede nu godt afsløre, at TÆNKs test af sæbebær fra Care by Nature kommer frem til samme resultat, som tidligere tests af sæbebær - at sæbebær ikke vasker tøjet rent.

TÆNK bruger i deres test af vaskemidler nemlig stadigvæk en testform, hvor vaskemidlet bliver vurderet ud fra sin evne til at fjerne pletter. Man burde måske nærmere kalde det for en pletfjerningstest, end for en reel vasketest. 

Vi mener ikke, at generel rengøring og specifik pletfjerning er det samme. 

Et stykke tøj kan nemlig godt have pletter, samtidig med at det også er rent. Dette tager TÆNKs test ikke hensyn til, og det synes vi er misvisende. 

Vasker sæbebær rent? Pose med care by nature sæbebær står på en bunke vasketøj med hvid baggrund med solstråler, der rammer motivet

Sæbebær er et skånsomt vaskemiddel, der hverken bleger tøjet, indeholder enzymer eller andre pletfjernende tilsætningsstoffer. Derfor vil sæbebær (og andre skånsomme vaskemidler) altid score lavt i en test, hvor der bliver målt på pletfjerning. 

Sæbebær er et alternativ til hverdagsvasken, som ofte ikke kræver kemisk pletfjerning af hele tekstilet. Vi anbefaler i stedet at anvende vores pletfjerner fra Care by Nature på svære pletter efter behov som supplement til sæbebærrene. Men ift. smuds fra krop og omgivelser er sæbebær alt rigeligt grundet deres naturlige høje indhold af saponiner, som virker som en naturlig sæbe. Du kan læse mere om hvordan saponiner virker som vaskemiddel her.

Vaskemidler, der kan fjerne alle pletter (og dermed scorer højt i en test som TÆNKs), påvirker desværre også tekstilfibre kemisk, så de nedbrydes ved længere tids brug af vaskemidlet. De kan være hårde ved huden, give kontaktallergi mm, og slider på tekstilerne – hvilket får tøjet til at holde i kortere tid. Hvis du spørger os - og det gjorde TÆNK - giver det ikke mening at vaske alt hverdagstøj i vaskemiddel, der snarere burde klassificeres som pletfjerner. 

Vi vil i det hele taget rigtig gerne udfordre den misforståede præmis om, at jo mere hvidt, pletfrit, skinnende og parfumeret noget er – jo renere er det. For langt fra al reel rengøring kan ses med det blotte øje. Og taler vi om at dræbe bakterier m.m. på tøjet er det faktisk temperaturen på vandet, der sørger for det ifølge sundhedsstyrelsen

Vi er fortalere for at behandle alt – vores egen hud, vores tøj og tekstiler, vores miljø, vores medmennesker og vores planet – så skånsomt som muligt. Hellere vaske skånsomt og så bruge en pletfjerner, når det er nødvendigt, end at vaske alt tøjet i hård kemi blot for at fjerne en lille rødvinsplet på ærmet. 

Disse overvejelser har vi naturligvis skrevet til TÆNK. I samme omgang delte vi et ønske om at lade testene omfatte andet end blot test af pletfjerningsevne – herunder oplagt vaskemidlernes og emballagernes samlede miljøbelastning. Dette synes vi er vigtige parametre at inddrage for den danske forbruger og for de fremtidige generationer. 

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter