Min vaskemaskine og tøj lugter surt – Hvad gør jeg?

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

En vaskemaskine og rent tøj, som lugter surt, er ikke ligefrem dét, man ønsker sig, når man endelig er nået igennem bunken af vasketøj. Her forklarer vi, hvorfor en vaskemaskine lugter surt og deler vi vores bedste (og lette) tips til rengøring af vaskemaskiner, som lugter. 

vaskemaskine lugter surt  sur vaskemaskine rengør vaskemaskine

Hvorfor lugter min vaskemaskine?

Vi afholder med jævne mellemrum små spørgerunder på vores sociale medier, hvor vi deler vores tips til naturlig, allergivenlig og bæredygtig tøjvask med sæbebær.

Og nogle af de spørgsmål, som af og til dukker op, er om vaskemaskiner, som lugter surt, eller om sæbebær får tøjet til at lugte surt? 

Sæbebær er neutrale i duften, så hvis du oplever en decideret sur lugt i vasketøjet, stammer den med god sandsynlighed fra vaskemaskinen, som trænger til en kærlig hånd. Dog er det ikke en god ide at lade en våd vask med sæbebær ligge i vaskemaskinen i lang tid, for så er der nemlig sandsynlighed for en jordslået og syrlig lugt fra gammelt fugtigt tøj, som det også er tilfældet med andre vaskemidler. 

Derimod er en vaskemaskine, som lugter surt eller efterlader sæberester, et tegn på, at der har ophobet sig kalk, gammel sæbe, samt snavs og skidt i maskinen, som derfor bliver grobund for ildelugtende bakterier. 

Heldigvis er løsningen på problemet simpelt: det er at rense vaskemaskinen. 

Vaskemaskiner skal nemlig renses jævnligt, og det er uanset hvilket vaskemiddel, du bruger til at vaske med. Her deler vi vores nemme tips til rengøring af vaskemaskiner, som lugter surt.

Vores bedste tips til vaskemaskiner, som lugter surt

1. Rengør vaskemaskinen indeni

Vaskemaskinen er din bedste ven når det kommer til at vaske dit tøj rent - det eneste, den beder om af dig, er, at du også sørger for at holde den ren i ny og næ.

Tilsæt 1/2 dl. Af vores natriumbikarbonat (natron) i din vaskemiddelskuffe og 1 dl. Af vores husholdningseddike (10%) i skyllemiddelskuffen. Vask en tom maskine ved 90+ grader eller et maskinrens-program.

Gentag 2-3 gange om året - så undgår du også hvide pletter fra kalk og gammel sæbe på dit mørke tøj. Natron og eddike opløser snavs og skidt igennem rørene. 

2. Rens sæbeskuffen 

Tag sæbeskuffen ud og vask den grundigt med sæbe i håndvasken. Sørg for at komme ind i alle revner - brug eventuelt en gammel tandbørste til formålet. Hvis du har opvaskemaskine, kan du også komme sæbeskuffen deri. 

3. Kør en kogevask 

Lugtgener i vaskemaskiner skyldes ofte, at der vaskes så koldt i maskinen (20-40 grader), at bakterier ikke slås ihjel. Husk derfor at køre en kogevask fra tid til anden - det kan passende slås sammen med vask af håndklæder eller sengetøj, som kan holde til de højere temperaturer. Lugter vaskemaskinen særlig slemt, kan der med fordel køres en tom kogevask. 

4. Rengøring af trevlesien og filter 

Der kan også gemme sig bakterier og spildevand i trevlesien og filteret i maskinen. Husk at rense det jævnligt, så det ikke hober sig op. Læs brugsanvisningen på din maskine for at finde ud af, hvor filteret er placeret.

Typisk er det en lille låge, der åbnes i bunden af maskinen. Når du åbner lågen op, finder du typisk et filter, der skal skrues ud og som skal rengøres grundigt, samt en slange med en prop. Pas på, når du skruer filter af og trækker proppen ud! Der sidder beskidt spildevand derinde, så sæt en balje hen foran og dræn vandet i spanden. 

Husk også at tørre indersiden af lågen af - husk især gummiringen omkring åbningen - her kan der sidde gamle sæberester, fnug og hår, som også er grobund for bakterier. 

5. Rengøring af vaskemaskine med opvasketabs

Okay... Det her, er lidt af et life hack. Du kan nemlig tage en opvasketabs og putte den direkte ind i vasketromlen, lukke lågen og køre en tom kogevask for at rengøre vaskemaskinen super godt indeni.

Så har du opvasketabs liggende, skal du altså prøve det her lette tip – Og prøv at holde øje med farven på vandet i maskinen, der nok kommer til at se lidt suspekt ud. Men det er samtidig super tilfredsstillende at se det virke. 

Du kan også sagtens bruge natriumbikarbonat til at rengøre tromlen, hvis du foretrækker det. 

6. Rengør under gummilisten

Gummilisten, der sidder ved åbningen til vasketromlen, er ofte grobund for lidt af hvert. Der sætter sig typisk hår, nullermænd, fedt og snavs fast i klumper, der kan lugte rigtig rigtig grimt - og en sok eller 2 kan også sagtens smutte en tur derunder og ligge og marinere...

Derfor anbefaler vi at løfte op i gummiringen om åbningen af maskinen i ny og næ og kigge efter. Fjern eventuelt hår og skidt derfra og rengør listen med almindelig opvaskesæbe og en våd klud.

Hvis din gummiliste er meget beskidt, kan du drysse under den med natron og lade det sidde en halv time, hvorefter du hælder husholdnigseddike på, lader det trække i 5 min., skrubber listen med en opvaskesvamp og skyller efter med vand og en ren klud.

Husk handsker, når du bruger eddike. 

vasketøj der lugter surt fra vaskemaskine der lugter surt hvordan fjerner man sur lugt fra vaskemaskine

Sådan forebygger du en vaskemaskine, der lugter 

1. Luftcirkulation 

Husk altid at lade sæbeskuffen og lugen stå på klem, når maskinen ikke er i brug. På den måde kan luften cirkulere, så der ikke opstår et fugtigt bakterie-paradis inde i maskinen, der skaber dårlig lugt i vaskemaskinen. 

2. Tag tøjet ud med det samme

Uanset hvilket vaskemiddel, du bruger, er det ikke en god ide at lade en våd vask ligge i vaskemaskinen i lang tid, for så er der nemlig sandsynlighed for en jordslået og syrlig lugt fra gammelt fugtigt tøj. Så prøv at gøre det til en vane at sætte vasken over, når du ved, du er hjemme og har tid til at tage den ud, kort tid efter vasken er færdig. 

3. Undgå skyllemiddel 

Skyllemiddel er faktisk ikke kun dårligt for din hud og miljøet, det er også rigtig dårligt for din vaskemaskine. Det sætter sig nemlig som en klistret hinde inde i rørene og i vaskemaskinen – og det er lidt af en magnet for snavs og skidt, der er grobund for bakterier og dermed sur lugt i vaskemaskinen. I værste tilfælde kan skyllemiddel faktisk stoppe rørene i maskinen, så den ikke fungerer optimalt. 

Hvis du har brugt skyllemiddel, der har ophobet sig, anbefaler vi at køre en gang maskinrens fra det første tip her. Herefter anbefaler vi at kvitte almindeligt skyllemiddel helt.

Hvis du bor i et område med hårdt vand, kan du eventuelt lave dit eget naturlige skyllemiddel ud af 1/3 husholdningseddike og 2/3 almindeligt vand, hvis du vil have dejligt blødt tøj. Ønsker du lidt ekstra god duft til dit skyllemiddel, anbefaler vi at bruge vores vaskedufte, som er baseret på rene æteriske olier. Det får tøjet til at dufte himmelsk.

naturligt skyllemiddel der får vasketøjet til at dufte dejligt  og hjælper imod vaskemaskine lugter surt

Som du kan se, kræver det ikke meget at sørge for, at din maskine er i tip-top stand og ikke kommer til at lugte. Det er godt givet ud for vasketøj, som dufter rent og friskt. 

Hvad er dine erfaringer med en sur vaskemaskine – har du flere geniale tips til at undgå dårlig lugt? Så del dem endelig med os her i kommentarerne eller ræk ud på vores sociale medier med dine tips. 

God arbejdslyst med rengøringen 😊  

// Kærligst, team Care by Nature  

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter