Sæbenødder eller Sæbebær? Hvad er forskellen?

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

Sæbenødder, sæbebær, vaskebær, vaskenødder, vaskeskaller. 

Det populære naturlige alternativ til vaskemiddel sælges efterhånden under mange navne. Men er det det samme? Og hvad er forskellen? 

Sæbebær fra care by nature, der også kaldes sæbenødder der hænger på et grønt træ mod blå himmel

Hvad er forskellen på sæbebær, sæbenødder osv? 

Navn til side, så taler vi her om frugten fra sæbetræet Sapindus Mukorossi, der vokser i tropiske og subtropiske områder specielt i det nordlige Indien og især i Himalayabjergene i Nepal. 

Frugten er reelt set et bær og vokser på sæbetræet over sommeren og efteråret og er typisk klar til høst omkring december måned. Vi valgte bevidst at kalde frugten for sæbebær, da vi lancerede vores poser fra Care by Nature frem for f.eks. sæbenødder. For bærrene har faktisk intet med nødder at gøre. 

Bærrene består af selve frugten med frugtkød udenpå og en sort kerne indeni, der minder lidt om en sort pinocchiokugle. Bærrene plukkes, tørres og udkernes, hvorefter det kun er det tørrede bær uden kerne, der sælges som sæbebær i vores poser. 

Derfor bruger vi ordet sæbebær frem for sæbenødder 

Da vi startede med at forhandle bærrene i 2016 gik de typisk under navnet sæbenødder, da de ofte blev kaldt soap nuts på engelsk. Men det besluttede vi at ændre til sæbebær på vores poser helt fra starten for at undgå forvirring.

Grunden til, at vi egentlig ikke er glade for at kalde sæbebær for sæbenødder, er, at mange lider af en form for nøddeallergi. Og fordi vi taler meget om allergivenligheden i sæbebær som vaskemiddel, vil vi ikke skabe misforståelser om, at sæbebær er en nød eller kan indeholde spor af nødder ved at kalde dem sæbenødder. 

Så hvis du har allergi overfor nødder, skal du ikke være bange for sæbebær. Det har intet med en nød at gøre og har muligvis bare fået kaldenavnet sæbenødder (eller soap nuts, som de ofte kaldes på engelsk), fordi skallen er helt hård og tør og måske ligner lidt skallen på en hasselnød i formen. 

Kort fortalt er både sæbebær, vaskebær, sæbenødder osv. det samme produkt. Det bliver bare kaldt noget forskelligt. Vi bliver dog ved med at kalde det sæbebær frem for sæbenødder, da det er dét, frugten er. Et bær.  

Hvad er sæbebær? 

Læs alt om vores sæbebær her - både hvad det er, hvordan du bruger dem osv.

 

 

 

 

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter