Vaskebær: 10 ting du skal vide, inden du vasker tøj med dem

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

Vaskebær bruges som alternativ til det traditionelle vaskemiddel i flydende eller pulverform. Og det kan godt være meget anderledes at forholde sig til at vaske tøj med bærskaller frem for det vaskemiddel, du måske er vant til. Og mange spørgsmål kan opstå undervejs.  

Vi drømmer om at give dig den bedste oplevelse med vores vaskebær. Så derfor vil vi her i indlægget gerne dele 10 ting, du skal vide, inden du giver dig i kast med det.

 

1. Vaskebær indeholder ikke tilsætningsstoffer og kemikalier

Vaske bær er et helt naturligt alternativ til det konventionelle vaskemiddel – et 100% rent naturprodukt uden tilsat kemi. 

Bærrene er plukket fra sæbetræet og tørrede - that’s it! Bærskallerne er altså et helt kemifrit vaskemiddel, der kan gå i ét med naturens cyklus efter brug.  

De naturlige sæbestoffer, saponinerne, dannes helt naturligt i bærret - og de er ikke skadelige overfor hverken mennesker eller natur. Når bærrene kommer i kontakt med vandet fra vaskemaskinen, frigives sæben, som vasker tøjet rent for hverdagens almindelige snavs. 

Fordi vaske bær er et vaskemiddel helt uden tilsat kemi, skal du også indstille dig på, at det er anderledes at vaske med end kemisk vaskemiddel, der indeholder tilsætningsstoffer til f.eks. at blege hvidt tøj eller at opløse svære pletter. 

vaskebær fra care by nature der ligger på lille ubleget bomuldspose i naturligt lys med skygger

 

2. Vaske bær gør ikke tøjet hvidere

Vaskemiddel beregnet til hvidt tøj indeholder ofte blegemiddel eller optisk hvidt, der fremhæver den hvide farve i tøjet. Men de egenskaber betyder desværre også en masse allergifremkaldende kemi, der kan irritere huden og ikke er godt for vandmiljøet. 

Vaskebær indeholder ingen kemiske ingredienser til at gøre tøjet hvidt eller til at bevare den hvide farve. Derfor kan hvidt tøj få et gråt skær over tid, hvis du vasker det med vaske bær. Vi plejer at bruge lidt af vores egen natron til vaskemaskinen i vaskemiddelskuffen, hvis vi vil klare den hvide farve op. 

Du kan godt bruge bærrene til at vaske hvidt tøj, men vi anbefaler at holde dig til den almindelige kulørte vask, hvis du vil bevare den hvide farve. 

 

3. De fjerner ikke de svære pletter på tøjet - brug pletfjerner

Bærrene indeholder ikke tilsatte kemiske ingredienser såsom enzymer, der opløser og fjerner svære pletter fra tøjet. F.eks. oliepletter eller svære farvede pletter som rødvin. 

Vaskebær rengør stadig, selvom de ikke fungerer som pletfjerner på de helt svære pletter. 

Heldigvis har vi udviklet den mest effektive og skånsomme pletfjerner som supplement til vaske bærrene. Den har fjernet alt fra uheld på bodystockings, rødvin, gurkemeje, ketchup, mudder og fedtpletter. Og vi kan ikke undvære den i vores vaske-kit. Med den kan man målrettet pletfjerne efter behov, i stedet for at vaske alt tøjet i pletfjernende kemi, når det ofte ikke er nødvendigt. 

Kort sagt: Sæben i bærrene gør rent, pletfjerner tager pletterne, når uheldet er ude.

 

4. De vasker tøjet fint rent for hverdagens normale snavs

Bærskallerne er geniale til din almindelige tøjvask - især kulørt vask fra 30-60 grader. Bærrene vasker fint rent, men har som sagt ovenfor sværere ved at løfte de helt svære pletter. Dog er der stor forskel på at vaske rent og fjerne pletter, og vaskebær vasker fint rent.  

Hvis tøj skal kunne klassificeres som mikrobiologisk rent, anbefaler Sundhedsstyrelsen vask ved 60 grader eller derover - uanset hvilket vaskemiddel, du bruger. Hvis der er blod, afføring, diarré eller opkast på vasketøjet, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at temperaturen er være mindst 80° C uanset hvilket vaskemiddel, du bruger.  

Sæben i bærrene gør rent, varme dræber bakterierne.

 

5. Vaske bær er det bedste vaskemiddel til allergi

Før vi skiftede fra almindeligt vaskemiddel til vaske bær, oplevede vi ofte hudirritation fra resterne af vaskemidlerne på vores tøj - også selvom vi brugte vaskemidler med allergimærkning og uden parfume. Men efter vi har skiftet til at vaske med bærskallerne, er de allergiske reaktioner helt forsvundet. Og mange andre sidder med samme fortælling. 

Traditionelt allergivenligt vaskemiddel indeholder nemlig typisk enzymer og såkaldte tensider, som mange oplever allergi overfor. Derfor oplever mange, at de har svært ved at tåle vaskemidler, selvom de er mærkede som allergivenlige.  

Vaskebær indeholder i modsætning til kemisk vaskemiddel absolut ingen syntetiske kemiske stoffer. Det er en 100% ren tørret bærskal og er altså helt fri for tilsætningsstoffer eller parfume, der kan øge risikoen for allergi. Derfor er vaske bær det absolut mest allergivenlige vaskemiddel, du kan bruge.  

 

6. Vaske bær virker, selvom skallen er knækket i mindre stykker

Vaskebær er helt, som de skal være, om de er knækkede eller hele. Vores bær er bearbejdede manuelt i Nepal og er derfor uens i størrelse samt om de er hele/knækkede. 

Den største koncentration af sæbestofferne sidder faktisk på indersiden af skallen, så det er faktisk en god ting, at mange af skallerne er itu, da sæben så flyder bedre ud. Du kan faktisk se den skinnende hinde af saftig sæbe inde i bærrene. 

Ved knuste skaller bruger du bare det antal halve eller kvarte skaller, der tilsammen bliver til 5 hele bær.

 

7. Sæben behøver ikke at blive skyllet ud

Den lille bomuldspose med vaske bær skal lægges ind i vasketromlen sammen med tøjet, og derfor er bærrene med under hele vasken og skylles ikke ud med skylleprogrammet til sidst. 

Det får vi tit spørgsmål til. Kan det virkelig passe, at sæben ikke skal skylles ud? Men nej - det behøver den faktisk ikke at blive.   

Konventionelt vaskemiddel er nødt til at blive skyllet ud, da det indeholder enzymer, parfume og anden kemi, som kan være allergifremkaldende og som desuden slider på fibrene i tøjet, hvis det bliver siddende. 

Men sæben i vaske bær er helt uskadelig og efterlader ikke en hinde på tøjet. Så den behøver ikke blive skyllet ud ligesom kemisk vaskemiddel. 

 

8. Vaskebær dufter helt neutralt

Vaske bær er et 100% neutralt vaskemiddel og indeholder ingen parfume. 

Det er det absolut mest skånsomme valg at vaske uden parfume, men hvis du bare elsker en lækker duft til tøjet, har vi udviklet vores lækre vaskedufte, der består af blandinger af 100% rene æteriske olier. De giver en fantastisk duft til tøjet, når de dryppes i skyllemiddelskuffen.

 

 

9. Du kan se på bærrene, når de skal skiftes

Det er ret tydeligt at se, når vaske bærrene er brugt op. 

Når skallerne er blevet tynde/porøse, blegere i farven og ikke har mere af den skinnende hinde tilbage på indersiden, er der ikke mere sæbe tilbage i dem og de er klar til at blive skiftet ud.  

Vi har lavet en god videoguide her:

Jo højere temperatur, du vasker med, jo mere sæbestof smeltes ud af bærrene og jo hurtigere skal de skiftes. Men det kan sagtens variere fra bær til bær, hvornår de skal skiftes, så kig på dine bær efter vask om de stadig ser “saftige” ud eller om de er blevet tynde, blege og knækker nemt. 

 

10. Du kan lave flydende sæbe af vaskebær

På grund af deres høje indhold af naturlige sæbestoffer er vaske bærrene geniale at bruge i opskrifter til al slags rengøring og personlig pleje. Ved at koge bærrene op med vand smeltes de naturlige og antibakterielle sæbestoffer ud af skallerne. 
 
Afkoget giver dig en koncentreret flydende sæbe, som kan bruges til alt fra rengøring, flydende vaskemiddel, opvask, krops- og håndsæbe til shampoo, barberskum og meget mere. Kun fantasien sætter grænser. 

Find alle vores sæbebær opskrifter her.

  

Sådan kommer du bedst i gang med vaskebær 

Vores vaskebær fra Care by Nature er den højeste kvalitet af bær, der findes. Så hvis du er nysgerrig på vaske bær, er det et godt sted at starte.  

Vi har både den almindelige store pose med bær her på hjemmesiden og i mange af landets supermarkeder, men du finder også små prøveposer med vaskebær her på vores hjemmeside, hvis du er usikker på, om de er for dig. På den måde behøver du ikke at købe en hel pose, men kan trygt prøve det af først. 

Du kan selvfølgelig også læse en masse videre om vores vaske bær her på hjemmesiden ved at klikke ind på produktet eller gå på opdagelse i vores inspirationsunivers eller FAQ.  

Held og lykke!

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter