Om vores
Ansvarlige produktion
Af sæbebær
Tøjvask med ren samvittighed
Vi er ikke de eneste, der producerer sæbebær. Det, der adskiller os, er, at vi har lært, at fair arbejdsvilkår koster - og det synes vi er værd at investere i.
Her kan du læse meget mere om, hvordan vores sæbebær adskiller sig fra andre på markedet.
Hvorfor Nepal?
Vi har bevidst valgt kun at handle med sæbebær fra Nepal, som er et af verdens fattigste lande. Store dele af befolkningen lever udelukkende af, hvad de selv dyrker, og landets økonomi er afhængig af, at rige nationer vælger at handle med dem frem for deres store nabolande Kina og Indien.
Det er ikke en let sag at drive forretning i et u-land, men vi ville aldrig vælge at handle et andet sted, fordi kvaliteten af sæbebær i de vestlige Himalayabjerge i Nepal er noget helt særligt.
Og netop Nepals unikke planteressourcer som sæbebær er, udover at være en væsentlig del af bøndernes indtægtsgrundlag, en reel mulighed for at skabe yderligere bioøkonomisk udvikling i det vestlige Nepal. Vi drømmer om at forske og videreudvikle endnu mere i Nepals sæbebær. Finde nye måder at bruge bærrene på og udvikle nye, innovative produkter med sæbebær, så vi bliver en aktiv del af udviklingen i Nepal.
Samtidig har vi en unik mulighed for at vise nepaleserne, hvordan man driver en forretning bæredygtigt. Vi vil være det gode eksempel, der går forrest og viser, at det betaler sig at have gode arbejdsforhold, tilbyde fair og rettidig betaling og at arbejde for at bevare vores smukke natur.
Sæbebær fra Nepal
Sæbebær vokser flere steder på planeten, men de særlige højdemeter og vækstforhold i Himalayabjergene i det vestlige Nepal gør, at bærrene, der vokser her, er sprængfyldte af de naturlige sæbestoffer saponiner.
I det specifikke område, vi får vores sæbebær fra, er indholdet af saponiner ca. 49%. Praktisk set betyder det flere vaske pr. bær, hvilket betyder at en vask i gennemsnit koster 0,55 kr. Til sammenligning indeholder sæbebær fra den østlige del af Nepal blot op til 39% saponiner.
Vores forsyningskæde
Ligesom der er stor forskel på kvaliteten af sæbebær, er der også stor forskel på de vilkår, de fremstilles under - både i forhold til de mennesker, der arbejder med dem, og naturen.
Nepal er et land, der er påvirket af stor fattigdom, ulighed, bureaukrati, korruption og manglende respekt for natur og menneskerettigheder.
I starten betød det, at vi ikke kunne stole 100% på vores kontaktpersoner og mellemmænd. Selvom de forsikrede os om, at tingene var i orden, var de det ikke efter vores standard.
Derfor er vi selv gået ind i den nepalesiske forsyningskæde for at få kontrol over vores produktion og de forhold, den foregår under. Og det sker i tæt samarbejde med vores lokale partnere, der deler vores værdier og ønsker om at styrke udviklingen i Nepal. Sammen med dem arbejder vi for at sikre ordentlige arbejdsforhold og fair betaling til alle involverede. Det er en proces, vi aldrig bliver færdige med, og som altid kan forbedres.
Bærrene plukkes højt i Himalayabjergene fra vores egen producent i Nepal. Bønderne høster sæbebærrene én gang om året, og høsten er påvirket af vejret og om sæsonerne holder stik. Det betyder, at priserne på rå bær varierer fra år til år, når vi handler ind. Nøjagtig som kaffepriser og mange andre råvares priser bliver påvirket af markedet, vejret, høsten m.m. Det er vigtigt for os, at sæbebær høstes med respekt for naturen og at der altid efterlades en andel til de lokale, restituering og naturlig selvsåning.
Sidste gang vi besøgte vores værdikæde i Nepal, oplevede vi, at bønderne takket være teknologiske redskaber som mobiltelefoner er begyndt at mobilisere sig og fastsætte markedspriser, som støtter i stedet for at skabe konkurrence. Det betyder, at de i dag står i en stærkere forhandlingsposition og kan sikre sig fair priser. Det ser vi som en positiv udvikling, som vi gerne vil støtte.
Størstedelen af de høstede bær bliver i dag eksporteret rå til Nepals store nabolande Indien og Kina. Vi vil gerne skabe yderligere indkomstmuligheder og udvikling i Nepal, hvor behovet for økonomisk vækst er størst. Derfor har vi valgt, at al forarbejdning og pakning af vores sæbebær naturligvis også skal foregå i Nepal.
Hele handelskæden i Nepal er præget af stor tillid, hvor de største opkøbere sender forudbetaling for bærrene ned gennem kæden helt ud til bønderne. Ligesom vi også sender betaling forud - ud til vores familier i den anden ende, så de kan igangsætte arbejdet. Det stiller store krav til vores forhandleres tålmodighed og forståelse herhjemme i Danmark, fordi I her indgår i en større kontekst, hvor I hjælper os med bæredygtigt at investere i Nepal.
Vores arbejde med
Kvinder i Nepal
Ved vores produktion af sæbebær i Nepal er vores fokus at arbejde sammen med og skabe arbejdspladser for kvinder. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, om man ansætter kvinder eller mænd i et udviklingsland. Og det er altså ikke fordi, vi ikke kan lide mænd (for det kan vi godt!), men derimod fordi adskillige studier har vist, at nøglen til vækst i udviklingslande ligger i at investere i kvinder og piger.
Statistisk set investerer kvinder i udviklingslande op til 90 % af deres indkomster til deres familie, deres børn, deres helbred og skolegang - hvor mænd, kun investerer 30-40 %.
Ønsker vi at skabe udvikling i fattige samfund, er nøglen altså at investere pigerne og kvinderne.
At det typisk er langt sværere at være kvinde end mand i et land som Nepal, er naturligvis også en grund i sig selv. Kvinderne i udviklingslande går kortere tid i skole(hvis de overhovedet kommer i skole), bliver gift væk eller skal tage sig af familien. Det er et kæmpe ressourcetab - især taget ovenstående statistik i betragtning.
Vi mener, at man som vestlig virksomhed har et enormt ansvar for at bidrage til konstruktiv udvikling i de lande, man handler med. Vi er derfor meget bevidste om specifikt at bede vores nepalesiske samarbejdspartnere om at ansætte kvinder i produktionen. Fordi det simpelthen gør så stor en forskel .
Vi er naturligvis en lille fisk i et meget stort ocean. Men vi er stadigvæk stolte over at kunne efterleve vores værdier og investere i vores medsøstre i Nepal - og på den måde bidrage til udviklingen i en af verdens fattigste regioner i samarbejde med alle jer
Vores samarbejde med det beskyttede værksted
Fabrikken Aalykke
Til at pakke vores sæbebær og uldtørrebolde har vi et samarbejde med det beskyttede værksted Fabrikken Aalykke i Aalborg, som er et tilbud om beskyttet beskæftigelse for voksne udviklingshæmmede borgere, der har lyst til at deltage i produktions- og montageopgaver.
Og vi er meget glade og taknemmelige for det arbejde, de laver, i en tid, hvor der er fart på vores virksomhed. Det ligger samtidig vores hjerter nær at kunne støtte et så positivt lokalt initiativ, som Aalykke er.
Vi har besøgt Aalykke flere gange og bliver altid blæst bagover af den gode stemning, smilene og glæden ved arbejdet. Hver eneste pose sæbebær bliver fyldt med præcision og lukket og pakket med stor omhu, inden de sendes til vores lager og derfra videre til vores forhandlere. Mere kunne vi ikke drømme om!
Vil du have ren kærlighed i din indbakke?
I vores nyhedsbrev tager dig med helt om bag kulissen. Kom med på tur til vores produktion i magiske Nepal, lad os inspirere dig til velvære med god samvittighed og vær blandt de første til at se, når vi lancerer nye produkter, konkurrencer eller rabatkoder.
Vi glæder os sådan til at have dig med helt tæt på vores rejse.
*Ved at tilmelde dig, accepterer du at modtage markedsføring på e-mail - samt vores persondata politik. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet igen