Rengøring med husholdningseddike: Sådan gør du!

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

Husholdningseddike er en fantastisk ting at have i sit hjem, da den har mange forskellige anvendelsesmuligheder. Husholdningseddike er et super effektivt middel til rengøring og kan bruges til mange forskellige formål. Og så er det et budgetvenligt alternativ til de mange forskellige rengøringsmidler, man ellers hurtigt kan få anskaffet sig.  

Her kan du læse om alle de måder, vi bruger eddike til rengøring og få vores bedste tips til naturlig husholdning.      

Hvad er forskellen på almindelig eddike og husholdningseddike?  

Eddike er en blanding af eddikesyre og vand. Der findes forskellige typer af eddike, som enten er beregnet til madlavning eller rengøring, hvor det er indholdet af syre i eddiken, der er forskellen på dem. Almindelig eddike til madlavning består nemlig typisk af ca. 5% eddikesyre og er lavet på forgæret sukker, imens husholdningseddike til rengøring består af 10% eddikesyre eller mere lavet på forgæret alkohol, som ikke er beregnet til at indtage.  

Husholdningseddike er til gengæld et genialt rengøringsmiddel, hvis du skal fjerne kalk eller rengøre overflader. Alm. klar lagereddike, som også kan bruges til madlavning, er også et godt rengøringsmiddel, selvom det ikke er helt så effektivt som reel rengøringseddike. Men det en god idé at undgå den brune lagereddike til rengøring.  

Så skal du bruge eddike til rengøring er det altså en god ide at vælge en husholdningseddike, der er specielt beregnet til formålet. Det er både mere effektivt og holder længere tid, fordi eddiken er mere koncentreret.   

klar husholdningseddike 10% i glasflaske med metallåg fra care by nature der ligger sammen med en brun papirpose

Vores husholdningseddike er en naturlig og effektiv hjælper i rengøringen pga. dens høje indhold af syre (10%), som let fjerner snavs, kalk og virker bakteriedræbende. Den kommer i plastikfri og genanvendelig emballage, er biologisk nedbrydelig og perfekt til alle dem, som lider af allergier eller blot vil bruge mere naturlige produkter i husholdningen. 

 

Vores bedste tips til naturlig rengøring med husholdnings-eddike 

Fjern dårlig lugt fra vaskemaskinen med eddike  

Vaskemaskinen er din bedste ven, når det kommer til at vaske dit tøj rent - det eneste, den beder dig om er, at du også sørger for at holde den ren. Tilsæt 1 dl af vores økologiske husholdningseddike til tromlen og kør et kogeprogram. Gentag 2-3 gange om året - så undgår du desuden hvide pletter fra kalk og gammel sæbe på dit mørke tøj.

For en ekstra effektiv maskinrens kan du også tilføje 1/2 dl af vores natriumbikarbonat til rummet til vaskemiddel i skuffen på vaskemaskinen. 

Effektivt skyllemiddel af eddike

Eddike er et fantastisk skyllemiddel til at gøre tøjet lækkert blødt og afkalke maskinen under vask - især hvis du som os, bor i et område med meget hårdt vand med kalk og andre mineraler. For at lave dit eget skyllemiddel skal du fortynde husholdningseddiken med vand (1/4 husholdningseddike og 3/4 vand) og fylde det på flaske. 

Et godt tip er at bruge en gammel dunk fra skyllemiddel eller flydende vaskemiddel og så genbruge flasken til dit eget skyllemiddel af eddike. Vi tilføjer også nogle dråber af vores naturlige vaskedufte, der får skyllemidlet og tøjet til at dufte helt fantastisk efter vask. Hvis du er allergiker, kan du blot skippe duften. Omryst før brug og doser et lågfuld eller ca. ½ dl i skyllemiddelskuffen.

Rengør overflader med husholdningseddike

En af de mest almindelige måder at bruge eddike til rengøring på er ved at fortynde den med vand og tørre overflader med blandingen. Vi kender ikke et bedre afkalkningsmiddel end eddike. Vi bruger det til rengøring i køkkenvasken, på badeværelset og mange andre steder, vi vil have til at skinne som ny. Hvis du bruger husholdningseddike med 10% eddikesyre, skal det fortyndes med vand, så blanding bliver 1:10. 

Du kan f.eks. fylde det på sprayflaske sammen med lidt opvaskemiddel. Spray eller hæld det på overfladen, lad eddiken virke i nogle minutter og skrub med en svamp og skyl efter med vand.

Eddike er et godt alternativ til kemiske rengøringsmidler, da det er miljøvenligt og ikke efterlader nogen skadelige rester efter brug. Så hvis du ønsker at gøre din rengøring mere miljøvenlig og samtidig spare penge, kan du overveje at erstatte dine kemiske rengøringsmidler med husholdningseddike.

Fern kalkaflejringer på armaturer

Brug køkkenrulle eller toiletpapir til at vikle rundt om basen af din vandhane, læg stykker af papir i toppen af håndvasken og endda rundt viklet rundt om hovedet på vandhanen. Hæld så husholdningseddike på papiret og lad det suge i en time, hvorefter du fjerner papiret og tørrer efter med en klud. Du kan anvende samme metode med papir omkring armaturet på din bruser eller badekar.

For at fjerne kalk i selve håndvasken skal du blot fylde den op med eddike og vand 1:10 og lade vasken stå i blød i eddiken i en times tid. Efterfølgende skal du skylle grundigt med rent vand for at fjerne eddikeresterne.

Afkalk brusehoved

Fyld en balje eller stor skål med husholdningseddike og vand i blandingsforholdet 1:10. Lad brusehovedet lille i baljen i en time og afkalke. Du kan også skrue slangen fra bruseren af og lægge den i sammen med hovedet, hvis den også skal afkalkes indeni. Tænd bruseren bagefter og lad hovedet blive skyllet igennem af vandet. 

Puds spejle og vinduer med eddike

Husholdningseddike er genialt til rengøring af blanke overflader. Bland det blot 1:1 med vand fra hanen i en sprayflaske for at lave din egen glasrens.    

Afkalk kaffemaskiner og elkedler med husholdningseddike  

Hæld 1/2 dl husholdningseddike i kaffemaskinen eller elkedlen og fyld resten op med vand. Lad kaffemaskinen køre eddikevandet igennem eller lad elkedlen koge op som normalt. Kasser herefter eddikevandet og gentag med rent vand. Voila - skinnende rene kaffemaskiner og elkedler!  

Rengør gryder med eddike  

Sidder der genstridige madrester i dine gryder eller kalkpletter efter at have kogt æg? Tilsæt blot en sjat eddike og fyld resten op med vand. Bring i kog og lad det simre i 5-10 minutter. Skyld godt efter med vand. Derefter skinner gryderne som nye!  

Rengør og fjern lugt i køleskab   

Vores husholdningseddike kan også hjælpe på lugtende køleskabe. Lav en blanding af 1 del eddike og 1 del vand og tør hele køleskabet af med det. Vask derefter med rent vand og tør grundigt efter med en klud for at undgå fugt.    

Fjern klister fra mærkater på glas og flasker   

Vi elsker selv at genbruge glas fra madvarer (f.eks. syltetøj, syltede agurker, peanut butter, pesto mm). Nogle gange er iblødsætning dog ikke nok til at fjerne de sidste limrester fra mærkaterne. De kan nemt fjernes med lidt af vores husholdningseddike på en klud. Men husk lige handsker! 

Fjern rust med eddike  

Vores husholdningseddike er en god og naturlig måde at fjerne rust. Rusten reagerer med eddiken og kan derefter skylles af. Læg blot den rustramte genstand i eddiken i et par timer, til rusten er opløst. Skrub og rens grundigt med vand bagefter.

Brug ikke husholdningseddike på alle overflader

Selvom rengøring med eddike er et miljøvenligt og effektivt alternativ til en masse syntetiske rengøringsmidler, er det ikke desto mindre vigtigt at huske, at eddike ikke skal bruges på alle overflader.

Eddike kan pga. dets høje indhold af syre for eksempel skade visse typer af natursten, såsom marmor, granit, terrazzo og emalje og bør derfor ikke bruges til at rengøre disse overflader. Det er derfor en god idé at undersøge, om eddike er egnet til rengøring af den overflade, du ønsker. 

Husk at anvende handsker ved brug af syre.  

Køb husholdningseddike 10% her

Find vores økologiske husholdningseddike til rengøring og vask her.

økologisk husholdningseddike til rengøring med eddike

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter