Vores opskrift på hjemmelavet flydende sæbe af sæbebær
Det er super let og hurtigt at lave flydende sæbe af vores sæbebær. Denne opskrift på grundsæbe af sæbebær bruges som basen til alle de andre opskrifter i vores opskriftunivers. Så det her er din go-to opskrift, der er fundamentet for alle de andre sjove ting, du kan lave af grundsæben.
Vi anbefaler, at du laver en mængde flydende grundsæbe, som du bruger inden for en måned, så den forbliver frisk.
Sådan laver du et afkog af sæben i sæbebær (flydende grundsæbe)
Du skal bruge:
- 10 Sæbebær (eller hvad der svarer til 10 hele bær)
- 1 Liter vand
- Gryde
- Gaffel
- Klæde til dræn
- Evt. en tragt
- (Valgfrit) citronsyre som konservering
- Flaske eller anden beholder
Sådan gør du
1.
Tag hvad der svarer til skallerne fra 10 hele sæbebær pr. liter vand. Kog skallerne i en gryde ved middel varme i ca. 20 minutter - pas på, at det ikke skummer over. Når det har kogt færdigt, skal vandet være ravfarvet (eller nærmest ligne øl med skum på toppen).
2.
Brug bagsiden af en gaffel til forsigtigt at presse sæbebærrene mod grydens bund, når de har kogt. Så kommer der ekstra meget sæbestof ud af skallerne.
3.
Når væsken er afkølet, skal den drænes gennem et klæde - et gammelt rent viskestykke, en klud eller en pose fra sæbebær kan bruges.
4.
Valgfrit: Skal grundsæben bruges til rengøring, anbefaler vi at konservere den med citronsyre for at forlænge holdbarheden - så holder den i ca. en måned frem for kun en uge på køl.
Citronsyre er et naturligt konserveringsmiddel, som kan købes i de fleste supermarkeder i afdelingen med bageingredienser. Tilsæt 1 tsk. citronsyre pr. 1/2 liter grundsæbe og rør indtil, det er opløst. Holdbarheden kan forlænges yderligere, hvis grundsæben opbevares i køleskabet.
OBS: Hvis grundsæben skal bruges til personlig pleje, bruges der ikke citronsyre.
5.
Hæld grundsæben på flaske til opbevaring eller transformer den med det samme til en af vores lækre opskrifter på f.eks. hjemmelavet sæbebær hårshampoo eller universal rengøringsmiddel. De brugte bærskaller kan herefter komposteres eller smides i biospanden.
God fornøjelse