Hjemmelavet shampoo af sæbebær - opskrift

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

100% naturlig shampoo

Her er opskriften på vores hjemmelavede shampoo af sæbebær. Leder du efter en “low poo” shampoo uden sulfat, silikone og parabener, der skånsomt vasker håret, skal du prøve denne shampoo, der er så let at lave. Den er god til både krøllet, kraftigt og fint hår og efterlader håret rent uden at skade det med kemikalier og sulfater.  

Shampooen af sæbebær er mild og effektiv og kan med fordel bruges to gange i træk, hvis dit hår trænger til en dybdegående vask. Shampooen er desuden perfekt til babyer og andre med sart hud eller allergi. 

Tip: lav en mængde, der passer til størrelsen på din husholdning og hvor mange hårvaske, I har på en uge. Shampoo af sæbebær er nemlig et naturligt produkt uden tilsætningsstoffer, der skal bruges i løbet af 7-10 dage. Holdbarheden forlænges dog betydeligt ved opbevaring i køleskabet.

Se hvordan du laver hjemmelavet shampoo her:

Sådan laver du hjemmelavet shampoo af sæbebær 

Du skal bruge: 

 • Flydende sæbe af sæbebær (Obs. UDEN citronsyre) 
 • Stivelsesmiddel – f.eks. guargummi eller xanthangummi 
 • Skål og elpisker
 • (Valgfrit: Æterisk olie)
 • Beholder  

Sådan gør du 

1.

Følg vores simple opskrift på et koncentreret afkog af sæbebær i vand (flydende grundsæbe). Det er super let og hurtigt at lave på 20 min. og er egentlig bare 10 sæbebær kogt i 1 liter vand. 

 

2.

Efter du har drænet og afkølet grundsæben af sæbebær, skal der tilsættes et naturligt stivelsesmiddel for at give shampooen den rette konsistens. Vi anbefaler guargummi eller xanthangummi, men du kan også anvende majsmel eller agar agar. Alle disse ingredienser er naturlige og findes i din lokale helsebutik. 

Tilsæt max 1 tsk. stivelsesmiddel pr. halve liter grundsæbe. Mængden af pulver og dermed konsistensen af shampooen afhænger af, hvad du bedst kan lide. Eksperimenter dig frem til hvad der fungerer bedst for dig. Har du fint hår, skal du typisk bruge mindre stivelsesmiddel, end hvis dit hår er kraftigt. Start med 0,5 tsk. og tjek konsistensen. Du kan altid tilføje mere.

 

3.

Tip: Ønsker du duft til din shampoo, tilføjes den herefter. Vi elsker vores vaskeduft Forest Fresh til shampoo, fordi den indeholder rosmarin, som er kendt for at stimulere hårvækst og modvirke kløe og skæl. Tilsæt blot et par dråber til blandingen. 

 

4.

Blend eller pisk væsken for at undgå klumper. Pisk med f.eks. håndmixer eller stavblender til der dannes et cremet og luftigt lyst skum.

 

5.

Fyld din sæbebær shampoo på glas eller i en anden beholder. Den kan holde sig frisk i ca. en uge, hvis den står på køl. Hvis du ønsker, at den skal holde endnu længere, kan du tilsætte citronsyre som konserveringsmiddel. Det finder du typisk i bageafdelingen i de fleste supermarkeder. 

Blandingen vil i begyndelsen være blød, skummende og fyldt med luftige bobler, men når shampooen har stået i nogle timer eller natten over, danner den nærmere en gelé som minder om en traditionel shampoo. Du kan både bruge sæbebær shampooen lige efter, du har lavet den, og når den har sat sig. 

God fornøjelse :)   

sæbebær shampoo

Nye indlæg →


Kommentarer


 • @Anne-Lise

  Hejsa,

  Man kan sagtens vande planter med vandet fra sæbebær, hvis det er det, du mener. Vi har f.eks. en artikel her med sæbebærvand som naturligt insektmiddel: https://carebynature.dk/blogs/opskrifter/naturligt-middel-mod-fluer-og-utoj-i-potteplanterne

  Ift. Curly girl metoden, så ville jeg nok prøve at henvende mig i diverse FB grupper, da jeg ikke er ekspert på området. Men har selv bølget og lettere krøl i håret og jeg elsker personligt shampooen.

  KH Rikke

  Jeg er egentligt også “curly Girl” og er klar over mit hår både skal have fugt og protein, så vil gerne høre din erfaring med at bruge det til hår over længere tid og hvis du har hørt om flere der har gjort det og om det er gået godt?

  Care by Nature on
 • Hej
  Det kunne være dejligt at kunne bruge dette naturlige produkt til det hele. Da vi nok skal bo i tiny House, er det også interessant om vandet bagefter kan ende i haven uden at give problemer med grøntsagerne eller på den måde at spise noget med højere indhold af det stof der er i skallerne så. Beklager det lidt nørdede spørgsmål – Har du mulighed for at undersøge hvad effekten kunne være?

  Jeg er egentligt også “curly Girl” og er klar over mit hår både skal have fugt og protein, så vil gerne høre din erfaring med at bruge det til hår over længere tid og hvis du har hørt om flere der har gjort det og om det er gået godt?

  Anne-Lise on
 • @Helle – Den kan holde sig frisk i ca. en uge, hvis den står på køl. Hvis du ønsker, at den skal holde endnu længere, kan du tilsætte citronsyre som konserveringsmiddel. Det finder du typisk i bageafdelingen i de fleste supermarkeder. KH Rikke

  Care by Nature on
 • Hvor lang tid kan shampoen “holde” sig?
  Mvh Helle

  Helle on
 • Rose or lavender can be used for shampoo. :)

  Nadiya on

Kommenter