Derfor bruger vi aldrig syntetisk skyllemiddel!

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

Skyllemiddel er et produkt, der ofte anvendes i tøjvasken for at give tøjet en frisk duft og for at gøre tøjet blødere. Dog er der en række gode grunde til, at du helt skal undgå at bruge skyllemiddel, når du vasker tøj.
skyllemiddel allergi

Vi kunne aldrig finde på at bruge skyllemiddel i vores tøjvask - og her er hvorfor:

 

 1. Det er unødvendigt og dyrt: Der er ingen grund til at bruge skyllemiddel, når man vasker tøj. Skyllemiddel gør ikke tøjet renere, og det laver en hinde på tøjet, der faktisk får det til at lugte mere over tid, da det tiltrækker bakterier. Desuden er skyllemiddel dyrt taget i betragtning af, at det egentlig er helt unødvendigt. Så man kan spare penge ved helt at undgå at bruge det.
 2. Det fedter tøjet: Skyllemiddel indeholder ofte silikoner og andre stoffer, der kan fedte tøjet. Det kan måske nok gøre tøjet blødt, men det kan også gøre tøjet mindre åndbart, samt få bakterier og snavs til at klistre til tøjet i højere grad.
 3. Det får tøjet til at lugte surt over tid: Skyllemiddel kan forårsage en sur lugt i tøjet, fordi det ikke bliver helt vasket væk i skylleprocessen. Den sure lugt skyldes, at skyllemiddel indeholder pH-følsomme stoffer, der kan reagere med luftens ilt og danne sure forbindelser. Så et par dage efter vask, når parfumelugten er aftaget, kan tøjet få en meget ubehagelig lugt af surhed.

 4. Det fjerner sugeevnen på håndklæder m.m.: Håndklæder, viskestykker og klude er designet til at absorbere vand, men skyllemiddel kan forstyrre den evne. Skyllemiddel kan tilstoppe porerne i stoffet i håndklædet, hvilket både gør det mindre åndbart og mindre i stand til at suge vand.

 5. Det er allergifremkaldende: Skyllemiddel kan indeholde en række allergifremkaldende stoffer, herunder parfume, farvestoffer og konserveringsmidler. Hvis man er allergisk eller følsom over for nogen af de stoffer, kan brugen af skyllemiddel føre til hudirritationer og andre allergisymptomer, fordi skyllemiddel bliver siddende i tøjet efter vask. 

 6. Det forurener vandmiljøet: Når skyllemiddel udledes i vandmiljøet, kan det forurene vandet og påvirke planter og dyr negativt. Skyllemiddel indeholder ofte stoffer, der er skadelige for vandmiljøet, såsom silikoner, farvestoffer og konserveringsmidler.

 7. Det ophober sig i vaskemaskinen og kan stoppe den til: Skyllemiddel ophober sig i vaskemaskinen over tid, hvilket kan føre til, at den stopper til i rør m.m.. Det er fordi, at skyllemiddel er en klistret væske, der bl.a. indeholder silikone og andre stoffer, der kan forårsage tilstopping og belægning i vaskemaskinen.

 8. Det kan få vaskemaskinen til at lugte: Brug af skyllemiddel kan føre til en sur lugt i vaskemaskinen. Det er fordi, skyllemiddel klistrer sig fast i vaskemaskinen over tid og bliver en magnet for bakterier, støv, hudceller og andet skidt fra vasketøjet. 

 9. Det indeholder en masse parfume: Skyllemidler indeholder store mængder parfume for at give tøjet en "frisk duft". Men parfume er desværre meget allergifremkaldende for nogle mennesker og kan forårsage hudirritationer og andre allergisymptomer.

 10. Det slider på tøjet: Brug af skyllemiddel kan føre til, at tøjet bliver slidt hurtigere. Det skyldes, at skyllemiddel indeholder opløsningsmidler og andre stoffer, der kan føre til, at tøjet bliver slidt hurtigere og mister sin form.

Så hvad bruger vi i stedet for skyllemiddel for at få blødt og frisk tøj?

 

  1. Det er super let at lave hjemmelavet skyllemiddel uden skadelig kemi: Vi bruger husholdningseddike (10%) fortyndet med vand og evt. lidt æterisk olie for at gøre vores tøj blødt og frit for kalk. Find vores super lette opskrift på hjemmelavet skyllemiddel, der giver det blødeste tøj her. 

  2. Vi bruger altid tørrebolde af uld, hvis vi bruger tørretumbler: Imens tørretumbleren kører, vil uldtørreboldene banke rundt inde i maskinen og hjælpe med at massere og løfte tøjet. Boldene banker tøjet blødt helt uden brug af skyllemiddel. Læs alt om hvordan tørrebolde virker her. 
  3. Vi vasker tøj med sæbebær, der ikke gør tøjet stift: Sæbebær er et helt naturligt vaskemiddel, der ikke indeholder syntetiske stoffer, der kan gøre tøjet mere stift.

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter