Facts om tørrebolde af uld - Sådan virker de i tørretumbleren

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

At tørre vasketøjet i fri luft er den mest miljøvenlige og økonomiske måde at tørre tøj på. Men det er ikke altid muligt eller praktisk i hverdagen. Så på dage, hvor vi er nødt til at tørre i tørretumbleren, bruger vi altid vores tørrebolde af uld.

Tørrebolde til tørretumbleren er blevet mere og mere populære, og der findes flere forskellige slags på markedet. Men hvordan virker tørrebolde? Og hvad er op og ned ift., hvordan de forskellige slags virker?

Her i indlægget gennemgår vi tørrebolde af forskellig slags og vi sammenligner tennisbolde med tørrebolde af uld for at illustrere forskellen.

uld tørrebolde af uld fra care by nature i hvid der ligger  i en bunke foran en beige baggrund imens en hånd rækker ned efter en tørrebold

Hvad er en tørrebold?

En tørrebold er en rund kugle på størrelse med en tennisbold, du putter ind i tørretumbleren sammen med det våde vasketøj, dyner eller andet for at hjælpe med at banke mere luft i tøjet og øge cirkulationen af luft i tørretumbleren. Det gør, at tøjet både bliver blødere uden brug af skyllemiddel og klumper mindre sammen, hvilket kan reducere tørretiden.

Typisk kommer tørrebolde i pakker af 2-6 bolde, som alle skal lægges ind i maskinen sammen med tøjet, inden den startes.

Hvilke typer af tørrebolde findes der?

Tørrebolde findes i flere forskellige materialer såsom plastik, gummi, tennisbolde eller uld.

Tørreboldenes forskellige materialer kan have en betydning for, hvilken effekt de giver under tørring, hvor tørrebolde af uld medvirker til at suge fugt fra tøjet og plastikboldene skulle holde på varmen og frigive den.

Vi elsker personligt vores uldtørrebolde, fordi de (udover at hjælpe med at absorbere fugt) ikke kommer i et syntetisk plastikmateriale, men kun er lavet af 100% ren naturlig uld. Det giver en skånsom og effektiv tørretumbling uden at efterlade mikroplastik, og så larmer bløde tørrebolde af uld slet ikke i samme grad som bolde af plastik eller tennisbolde, som virkelig kan banke rundt i tørretumbleren og lave en masse støj.

 

Hvordan virker tørrebolde af uld?

Tørrebolde af uld fra care by nature der holdes i hånd frem imod kameraet i den ene hånd hvor den anden hånd drypper en naturlig vaskeduft på uld tørreboldenVores tørrebolde af uld fra Care by Nature virker ved, at du kommer de 4 uldbolde ind i tørretumbleren sammen med det nyvaskede tøj, du gerne vil tørre. Så tænder du for tørretumbleren som normalt. Boldene skal ikke vaskes inden, da de bliver ødelagte af at blive gennemvåde. De må heller ikke komme med i vaskeprogrammet, hvis du har kombimaskine.

Imens tørretumbleren kører, vil uldtørreboldene banke rundt inde i maskinen og hjælpe med at løfte tøjet og cirkulere den varme luft, imens boldene banker tøjet blødt uden brug af skyllemiddel. Fordi luften cirkulerer bedre og uldboldene hjælper med at suge fugt samt hjælper med at mindske, at vasketøjet filtrer sammen, reduceres tørretiden. Uld kan faktisk suge op til 30% af sin egen vægt uden at føles våd.

Hvor meget tørretiden reduceres, kommer an på din tørretumbler, hvilken type tøj der tørres og hvor meget tøj, du fylder i maskinen. Tørrebolde skal nemlig have lidt plads til at bounce rundt. Vores gennemsnitlige beregning er ca. 25% besparet tørretid pr tørring. Vi har tidligere samarbejdet med et dansk servicefirma, der vasker og tørrer rigtig meget tøj. Og de har eksperimenteret med at bruge vores uldtørrebolde og skriver: ”På årsplan er det ca. 10.000,- kr. på gas regningen og 11 tørringer ekstra sparet pr. uge. Så det er rigtigt godt.”

Tørrebolde af uld afhjælper også statisk elektricitet, da det høje indhold af lanolin i uldfibre, gør uld naturligt antistatisk. Så hvis du oplever meget elektrisk vasketøj efter tørretumbler, er uldtørrebolde klart et bedre valg end tørrebolde af plastik eller tennisbolde.

Uldtørrebolde er især geniale til at tørre dyner og puder, da fyldet har en tendens til at klumpe sammen frem for at fordele sig jævnt og luftigt. Men når du bruger tørrebolde, er de med til at fordele fyldet på en skånsom måde, og dermed bliver det mere luftigt og hurtigere tørret. Og det samme gælder for dunjakker og andet lignende overtøj.

 

Uldtørrebolde er det naturlige alternativ til skyllemiddel

Hvem elsker ikke følelsen af helt blødt og rent vasketøj? Mange bruger skyllemiddel i deres vaskemaskine for at opnå netop dette resultat. Problemet med skyllemiddel er bare, at det indeholder en masse kemikalier og parfume, der hverken er sunde for huden, miljøet og for din vaskemaskine.

Heldigvis er det muligt at få blødt tøj uden brug af skyllemiddel med krads kemi og allergifremkaldende ingredienser. Hvis vi lufttørrer tøjet, bruger selv hjemmelavet skyllemiddel i vores vaskemaskine, fordi det ikke indeholder en masse unødvendige og allergifremkaldende kemikalier. Du kan finde vores super lette opskrift på hjemmelavet skyllemiddel her.

Men hvis vi skal tørre vasketøj i tørretumbleren, bruger vi altid tørrebolde af uld til at gøre tøjet blødt helt naturligt. Du sparer dermed miljøet og dig selv for kemikalier, du ellers ville bruge i dit skyllemiddel. Og derfor er uld tørrebolde super allergivenlige og skånsomme mod sart hud.

 

Hvad er forskellen på tennisbolde og tørrebolde af uld?

Mange bruger tennisbolde i tørretumbleren som en form for tørrebold, til f.eks. at tørre dyner og gøre vasketøjet luftigt. Og vi får ofte spørgsmål om, hvorvidt det giver samme effekt. Så herunder har vi lavet et skema, der viser forskellene på tennisbolde og tørrebolde af uld fra Care by Nature.

 Tennisbolde vs. tørrebolde af uld fra Care by Nature

Produktet 

Tennisbolde - Udviklet til tennis.

Uldtørrekugler fra Care by Nature - Udviklet til tørring af tøj.

Materiale

Todelt gummiskal fyldt med trykluft og beklædt med neon-farvet filt af nylon. Der anvendes blødgørere i produktionen.

100% ren Fair Trade og mulesing fri uld fra Nepal og New Zealand.

Emballage

Plastikrør med 3-4 stk.

Bomuldspose med bund af genbrugspap med 4 stk.

Vægt

60 g

60 g

Produceret i

Kina

Nepal

Produktionsmåde

Maskinlavet

Håndlavet

Arbejdsvilkår og certificeringer

Gummi hentes især fra gummiplantager i Indonesien, hvor det er velkendt at migrantarbejdere arbejder under slavelignende forhold.

Fair Trade

Evne til at absorbere fugt

Lav, da tennisbolde helst ikke skal absorbere fugt.

Meget høj. Uld kan opsuge op til 30% af sin egen vægt uden at føles våd.

Statisk elektricitet

Nylon er en syntetisk fiber og skaber nemt statisk elektricitet.

Det høje indhold af lanolin i uldfibre gør uld naturligt antistatisk. Optag af fugt reducerer yderligere statisk elektricitet i uld.

(Man må aldrig vaske uldtøj eller uldtørrebolde i vaskemidler der indeholder enzymer eller meget skrappe kemiske ingredienser, da det vil fjerne lanolinen fra fibrene).

Farveafsmitning

 

Det kan forekomme at tennisbolde afgiver farve til tøj.

Ingen

Effekt ved opvarmning

Opvarmning øger afgasning fra gummi og nylon og af de kemiske blødgørere der er anvendt, og kan give en lidt brændt lugt.

Opvarmning udvider desuden gasmolekylerne inde i bolden, og gør tennisboldene mere ”bouncy”.

Dette kan muligvis være en fordel hvis man f.eks. skal tørre dyner, hvor der skal slås luft ind i dynen. Til gengæld larmer tennisbolde også mere end uldtørrebolde ved anvendelse i tørretumbler.

-

 

Hvad er fordelene ved at bruge tørrebolde af uld?

Som du kan se her i skemaet, er der store forskelle på tennisbolde og vores uldtørrebolde – både ift hensyn som klima/miljø/arbejdsvilkår, samt effekten af de to typer bolde.

Men de klare fordele ved tørrebolde frem for plastikbolde og tennisbolde er, at tørrebolde af uld larmer markant mindre og bouncer mere skånsomt, hvilket passer bedre på tøjet. De hjælper med at suge fugt fra tøjet frem for kun at hjælpe med at banke tøjet luftigt. Og så gør de tøjet mindre statisk elektrisk pga. lanolinen i uld. Vi elsker også at vælge et produkt, der er helt frit for plastik og håndlavet på Fair Trade vilkår. Og derfor vælger vi til enhver tid tørrebolde af uld frem for af plastik eller tennisbolde.

Du kan finde vores lækre tørrebolde af uld fra Care by Nature på vores hjemmeside HER samt i flere danske supermarkeder som Bilka, Føtex, Kvickly, Superbrugsen og Irma, hvor du kan finde listen HER.

Uld tørrebolde til tørretumbleren af uld fra care by nature

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter