Giver dit vaskemiddel dig allergi? Og hvad kan du gøre for at undgå det?

Skrevet af Rikke Macijowski Nielsen d.

Mange mennesker oplever allergisymptomer, når de bruger visse vaskemidler. Det kan skyldes, at vaskemidler ofte indeholder en række syntetiske kemikalier, der kan være irriterende for huden og forårsage allergiske reaktioner.

Vaskemiddel allergi fra vaskemiddel og hvorfor vaskemiddel kan give hudallergi og hvordan du undgår det

Her er de mest almindelige årsager til allergi fra vaskemiddel

Parfume 

En af de mest almindelige årsager til allergi fra vaskemidler er parfume, som kan give parfumeallergi. Parfume anvendes ofte i vaskemidler for at give dem en frisk duft, men det kan også være en kilde til allergisymptomer hos mange. Symptomerne kan omfatte tørhed, hævelse, kløe, udslæt og åndenød.

Farvestoffer

En anden årsag til allergi fra vaskemidler kan være de syntetiske farvestoffer, der anvendes i nogle produkter. Farvestoffer kan forårsage allergisymptomer hos nogle mennesker, såsom hævelse, rødme og kløe.

Enzymer

Desuden kan vaskemidler indeholde en række andre kemiske stoffer til pletfjerning såsom enzymer, som også kan forårsage allergisymptomer. Enzymer har evnen til at opløse fedtstoffer og kommer typisk i vaskemidler for at opføre sig som pletfjerner. Men hyppig og længerevarende hudkontakt med enzymer fra sæbe i tøjet kan give irritation i huden, fordi hudens yderste barriere netop indeholder fedt. Enzymerne vil altså arbejde for opløse fedtstofferne i huden og på den måde irriterre hudbarrieren. 

I stedet for at bruge et vaskemiddel med indbygget pletfjerner med enzymer, der kan give kontaktallergi, kan man vælge et enzymfrit vaskemiddel og så pletfjerne lokalt, hvor der er brug for det. Det er egentlig lidt fjollet, at man pletfjerner alt tøjet, når det måske kun er en enkelt plet eller 2, der har brug for at blive løftet fra tøjet.

blegemiddel og optisk hvidt

Blegemiddel og optisk hvidt er stoffer, der tilsættes vaskemidler for at give tøj en lysere og renere udseende. Blegemiddel i vaskemiddel bleger selvfølgelig tøjet, hvilket gør det lysere. Optisk hvidt er et syntetisk stof, der tilsættes vaskemidler for at give tøj en lysere udseende. Det virker ved at reflektere lys, så tøjet ser lysere ud. Men denne slags syntetiske stoffer i vaskemiddel kan altså være skadelige for huden og forårsage allergiske reaktioner.

Hvis du oplever irritation eller allergiske reaktioner efter at have vasket tøj med vaskemidler, der indeholder blegemiddel eller optisk hvidt, bør du undgå at bruge dem og i stedet vælge vaskemidler, der er mildere og fri for de stoffer.

Sulfater

I stort set alle vaskemidler er der også sulfater, der bruges som et middel til at skumme og rengøre. Selv om sulfater er effektive til at rengøre og fjerne snavs og olie fra tøj, kan de også forårsage allergiske reaktioner hos nogle mennesker og kan bl.a. irritere huden og forårsage tørhed og kløe.

Hvis du lider af f.eks. kontaktallergi eller har særlig følsom hud, bør du være forsigtig med at bruge vaskemidler, der indeholder sulfater.

Hvad kan du gøre for at undgå allergi fra vaskemiddel? 

Vælg et vaskemiddel fri for de problematiske stoffer

Hvis du oplever allergisymptomer, når du bruger et vaskemiddel, bør du prøve at skifte til et produkt, der er fri de mest problematiske stoffer - parfume, blegemiddel og syntetiske farvestoffer og gerne fri for enzymer og sulfater også, hvis det er muligt.

Kig efter certificeringer

Gå også efter certificeringer som den blå krans fra Astma & Allergimærket og Svanemærket. Vælger du et vaskemiddel med f.eks. den blå krans, betyder det, at produktet er fri for parfume, farvestoffer, optisk hvidt og andre allergifremkaldende stoffer. 

Brug den korrekte dosis

Sørg for, at du bruger den korrekte dosis vaskemiddel. Du skal være opmærksom på, at hvis du bruger en større mængde end anvist, kan det resultere i, at vaskemidlet ikke bliver vasket helt ud af tøjet, hvilket kan forårsage allergiske reaktioner på din eller dit barns hud.

Det er også vigtigt at undersøge hårdheden af vandet, hvor du bor. Vandets hårdhed påvirker mængden af vaskemiddel, der skal bruges - blødt vand kræver f.eks. mindre sæbe end hårdt vand. Du kan finde ud af hårdheden af dit vand ved at besøge din lokale vandværks hjemmeside.

Skift til et helt naturligt vaskemiddel

Heldigvis er der også en række naturlige vaskemidler, der kan hjælpe med at løse problemet med allergi fra vaskemidler. Et alternativ til traditionelle vaskemidler er at bruge sæbebær som er et helt naturligt vaskemiddel. Sæbebær, er frugten fra Sapindus træet (sæbetræet), der findes i Asien og Sydamerika. Sæbebær har været brugt i århundreder som naturligt vaskemiddel på grund af deres rengørende egenskaber.

Allergivenligt vaskemiddel der ikke giver allergi sæbebær er et naturligt vaskemiddel uden parfume og allergifremkaldende stoffer

 Sæbebær indeholder naturlige sæbestoffer, der hedder saponiner, der producerer en skumagtig masse, når de kommer i kontakt med vand. Saponinerne har antibakterielle og antivirale egenskaber, hvilket gør dem effektive til at bekæmpe bakterier og andre mikroorganismer. Sæbebær er også hypoallergeniske, hvilket betyder, at de er mindre tilbøjelige til at forårsage allergiske reaktioner end traditionelle vaskemidler.

← Ældre indlæg Nye indlæg →Kommenter